Prim-ministrul Nicolae Ciucă afirmă că în România contemporană apartenenţa la o minoritate etnică se bucură de recunoaşterea firească în orice societate democratică, prin egalitatea de drepturi şi de şanse stipulată de Constituţie, adăugând că binele oricărei minorităţi alături de care trăim înseamnă şi binele întregii societăţi, într-un mesaj adresat cu prilejul Zilei Sveti Sava, sărbătoarea minorităţii sârbe din România.
‘Sărbătoarea minorităţii sârbe din România, Ziua Sveti Sava, deşi marcată şi anul acesta în plin val pandemic, ceea ce ne limitează într-o anumită măsură manifestările organizate cu acest prilej, rămâne la fel de importantă pentru compatrioţii noştri etnici sârbi şi pentru societatea românească. Istoria de câteva secole a minorităţii sârbe pe pământ românesc marchează un capitol cu multiple valenţe, prin numeroase exemple de reprezentanţi ai etnicilor sârbi care s-au remarcat în domeniile culturii, învăţământului, literaturii, spiritualităţii, ştiinţei şi sportului sau au luptat ca nişte adevăraţi eroi, umăr la umăr cu românii, în cele două conflagraţii mondiale din prima jumătate a secolului trecut. Născuţi pe pământ românesc, şi-au păstrat şi astăzi identitatea de limbă, cultură şi credinţă, simţindu-se însă parte a acestui spaţiu al bunei convieţuiri interetnice şi interreligioase’, a afirmat Nicolae Ciucă.
Premierul subliniază că în România contemporană apartenenţa la o minoritate etnică ‘se bucură de recunoaşterea firească în orice societate democratică, prin egalitatea de drepturi şi de şanse stipulată de Constituţie’.
‘Binele oricărei minorităţi alături de care trăim înseamnă şi binele întregii societăţi, iar un catalizator important în acest context este respectul reciproc în relaţiile interetnice şi faţă de valorile, patrimoniul cultural şi tradiţiile fiecărei comunităţi’, a adăugat Ciucă.
Premierul punctează că promovarea dialogului intercultural reprezintă o preocupare activă a Guvernului, iar acest lucru se reflectă din plin prin multitudinea iniţiativelor organizate şi susţinute prin intermediul Departamentului pentru Relaţii Interetnice şi al Ministerului Culturii, dedicate inclusiv minorităţii sârbe din România.
‘Zilele Culturii Sârbe la Timişoara – un proiect cultural de anvergură dedicat sârbilor din Banat, ajuns anul trecut la a XVI-a ediţie – sau apariţia unui album cu monumente închinate de comunităţile locale eroilor din cele două războaie mondiale, printre care s-au numărat şi etnici sârbi, contribuie nemijlocit la consolidarea punţilor culturale şi interumane cu compatrioţii noştri de etnie sârbă. Cu ocazia sărbătorii patronului lor spiritual, Sf. Sava, le urez ‘La Mulţi Ani’ minorităţii sârbe din România şi tuturor sârbilor!’, a mai transmis premierul.