Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că una dintre soluţiile pentru reprezentarea femeilor în politică este introducerea, cel puţin temporară, a cotelor de gen.
‘Ne dorim ca poziţionarea femeii în politică şi în viaţa socială să intre într-o altă logică a echităţii şi a reprezentării proporţionale a femeilor la nivelul luării deciziilor. Experienţa şi competenţa femeilor, empatia şi responsabilitatea de care dau dovadă în orice domeniu sunt garanţia că atunci când sunt implicate în actul decizional aduc viziune şi motivare, contribuie considerabil la succes. Nu putem vorbi despre democraţia zilelor noastre fără participarea la luarea deciziilor a mamelor, soţiilor şi fiicelor noastre’, a spus premierul la Conferinţa internaţională ‘Femeile parlamentare din România şi promovarea egalităţii de gen ca angajament naţional’.
El a subliniat că subreprezentarea femeilor în poziţii de decizie şi în funcţii politice relevante nu trebuie trecută cu vederea, arătând că aceasta există în toate ţările lumii.
‘Teoria masei critice se aplică şi aici, este nevoie de un număr suficient de mare de femei pentru ca vocea şi votul acestora să conteze, respectiv 30-40%. Este un proces nu numai curajos, ci şi democratic pe care trebuie să ni-l asumăm. Este şi o invitaţie pentru colegii şi partenerii politici bărbaţi, care devin, astfel, aliaţi în consolidarea acestui proces de emancipare structurală şi de stabilire a unor norme de echitate în reprezentarea femeilor în politică şi la nivel decizional’, a mai spus şeful Executivului.
Ciucă a afirmat că reprezentarea femeilor în politică şi în leadershipul politic va ‘întregi demersul societăţii noastre către o lume armonioasă şi prosperă’.
‘Consider că una din soluţiile concrete şi cu efecte imediate poate fi introducerea, cel puţin temporară, a cotelor de gen. Cotele de gen sunt un instrument folosit pentru a creşte reprezentarea femeilor în diverse poziţii de decizie, până în momentul în care mecanismele sociale vor avea capacitatea şi maturitatea să se autoregleze. Există formule variate de cote de gen care se pot aplica şi trebuie corelate cu sistemul electoral şi contextul nostru naţional pentru a ajunge la o reprezentare substanţială a intereselor de gen la nivel de decizie’, a spus premierul.
El şi-a exprimat încrederea că demersurile parlamentarilor implicaţi în iniţiativele legislative de acest tip şi participarea partenerilor din societatea civilă vor reuşi să coaguleze susţinerea necesară a întregului spectru politic şi se va ajunge la o formă finală consolidată şi comun agreată.
‘Îmi doresc acest lucru pentru societatea noastră şi, în mod evident, pentru democraţia din România. Sper ca fiecare doamnă care va spori numărul reprezentării femeilor în funcţii politice, în înalte demnităţi ale statului să le inspire pe femeile, pe tinerele din România. Ele trebuie să aibă confirmarea că viziunea, talentul şi performanţa le sunt recunoscute, indiferent de gen’, a subliniat Ciucă.