Premierul Nicolae Ciucă i-a solicitat, miercuri, ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte în Guvern, peste două săptămâni, un plan privind reducerea risipei de energie la nivelul instituţiilor statului.
‘Vă rog ca aceste posibilităţi să se concretizeze în măsuri la nivelul fiecărui minister, măsuri care să fie prezentate, n-am să zic în şedinţa de Guvern viitoare, pentru că o săptămână probabil necesită o analiză la nivelul fiecărui minister. Dar la şedinţa de Guvern de peste două săptămâni vreau să avem o prezentare a acestui plan la nivelul Guvernului şi fiecare minister să-şi ia măsuri, astfel încât să putem să fim un exemplu în ceea ce priveşte reducerea risipei la nivelul instituţiilor statului’, a spus premierul în debutul şedinţei de Guvern.
El a amintit că Executivul a adoptat modificarea Ordonanţei 27 pe măsurile energetice şi a precizat că trebuie luate măsuri la nivel guvernamental pentru reducerea risipei energiei.
‘Sunt semnale şi avem astăzi un mesaj transmis de preşedintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen, legat de măsurile care se întreprind la nivelul Uniunii Europene, astfel încât să putem să gestionăm situaţia generată de criza gazelor şi preţul energiei. Sunt măsuri pe care noi trebuie să le avem în vedere şi să le coordonăm cu măsurile pe care le-am luat până în acest moment. Putem să constatăm că măsurile luate în ordonanţă sunt aliniate la intenţiile pe care Comisia le-a prezentat şi pe care le vor concretiza într-o decizie, în viitorul apropiat. (…) Dincolo de aceste măsuri, este nevoie să luăm măsuri la nivel guvernamental, instituţional pentru reducerea risipei. Au fost şi sunt în continuare discuţii pe măsuri concrete, măsuri pe care v-am rugat să le aveţi în vedere la nivelul fiecărei instituţii, astfel încât să putem să eficientizăm consumul de energie electrică şi să reducem risipa’, a spus premierul.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a arătat că la reuniunea Consiliului de miniştri pe energie din statele UE a prezentat punctul de vedere al României cu privire la piaţa de energie electrică.
‘Susţinem plafonarea preţului gazului natural, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că principala cauză a preţurilor mari a energiei electrice din Europa este preţul mare al gazului natural, în special al gazului natural de provenienţă din Federaţia Rusă, care, după părerea mea şi a colegilor europeni, este clar manipulat în sensul creşterii artificiale a acestora. De asemenea, măsurile cu privire la taxarea lanţului producător-trader, furnizor care face trading, au fost prezentate în Consiliul de de miniştri, de vinerea trecută. Am observat faptul că o mare parte din măsurile pe care noi le-am adoptat în Ordonanţa de Urgenţă 119 s-au regăsit şi în propunerea Comisiei şi s-au găsit şi în propunerea colegilor din alte state. De asemenea, o propunere aproape similară cu a noastră, cu privire la introducerea limitării unor limite superioare a tranzacţionării preţului energiei electrice pe pieţele spot ale tuturor statelor membre, a fost propusă şi de către Grecia, cu privire la gazul natural, cu privire la limitarea impactului preţului pe bursa de referinţă a gazului natural TTF din Olanda’, a declarat Popescu.
El a precizat că, referitor la economisirea energiei electrice, Comisia Europeană a venit propunerea de a exista, nu voluntar, ci obligatoriu, în perioada orelor de vârf de consum, posibilitatea de reducere a energiei electrice.
‘Din punct de vedere tehnic, se discută cum ar putea fi implementat la nivel de stat membru fiecare lucru. Desigur, la noi în România lucrurile se pot face… Cred că avem o marjă de manevră mult mai mare decât celelalte state. Cred că în continuare la noi, atât în zona casnică, cât şi non-casnică, instituţii publice e loc, de exemplu, de schimbarea corpurilor de iluminat care nu sunt eficiente, cu corpuri eficiente de iluminat, ceea ce e posibil ca în celelalte state membre acest lucru să fie făcut deja’, a spus ministrul.
Virgil Popescu a adăugat că a propus la reuniune reducerea coordonată a TVA.