Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat vineri că la nivelul ministerelor se discută diferite variante referitoare la gestionarea mai bună a bugetului ţării şi că principala preocupare este încadrarea în ţinta de deficit de 4,4% din PIB pentru acest an.
‘Aş vrea să clarificăm pentru că nu are rost să generăm o temere în rândul anumitor categorii sociale, chiar profesionale şi în momentul de faţă este clar că la nivelul ministerelor de linie se discută diferite variante, diferite ipoteze, se desfăşoară o serie de calcule faţă de modul în care putem să gestionăm mai bine bugetul ţării şi atunci, până ce nu avem clar aceste cifre pe masă, nu cred că trebuie să venim cu variantele care efectiv ne bulversează pe fiecare dintre noi’, a spus Ciucă la sediul PNL.
El a fost întrebat dacă o variantă este ca angajaţii din domeniul construcţiilor şi din agricultură să plătească CASS.
‘Există o parte mare de adevăr în ceea ce înseamnă modul în care îşi gestionează bugetul companiile şi din discuţiile pe care le-am avut cu mediul privat, cu cei care lucrează în sectorul construcţiilor, sectorul agricol a reieşit foarte clar că au nevoie de o perioadă de timp pentru a putea să-şi adapteze modul în care efectuează cheltuielile. Ca atare, orice măsură care intră brusc într-un sector sau în altul bulversează tot ceea ce înseamnă activitatea companiilor. Nu vreau să mă antepronunţ pe niciuna dintre măsuri pentru că ele nu au fost decise şi cred că oamenii, indiferent unde lucrează sau ce companie gestionează nu merită să fie puşi în anumite ipostaze. În momentul de faţă cred că este mai nimerit ca fiecare să-şi desfăşoare activitatea’, a afirmat liderul PNL.
Despre eventuale creşteri de TVA pentru anumite produse, el a răspuns: ‘Am mai discutat chestiunea aceasta. Atunci când vorbim de creşterea de TVA, trebuie să avem foarte mare grijă de efectele pe care le produce, pentru că de regulă TVA, pe de-o parte, creşte inflaţia, pe de altă parte, s-a demonstrat că nu de fiecare dată aduce creştere economică, motiv pentru care aşteptăm să vină specialiştii să luăm o decizie, să vedem care sunt efectele în economie şi să vedem care sunt efectele asupra cetăţenilor’.
‘Preocuparea noastră principală este să rămânem în ţinta de deficit, aşa cum a fost stabilită cu instituţiile europene, cu Comisia Europeană, de 4,4% la finele anului, pentru a putea să ne continuăm programele de finanţare din bani europeni. Este absolut obligatoriu’, a mai spus Ciucă.