Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi că, în şedinţa comună a guvernelor român şi polonez desfăşurată la Bucureşti, s-a convenit asupra constituirii unei comisii tehnice privind industria de apărare, în baza unor angajamente asumate anul trecut, la Varşovia, privind cooperarea în domeniu.
‘În ceea ce priveşte cooperarea în domeniul apărării sunt discuţii foarte bune, care deja au un istoric. Avem prezenţă militară poloneză în România, avem prezenţă militară românească în Polonia şi vă mulţumesc încă o dată pentru această deschidere şi pentru asigurarea continuităţii prezenţei pe teritoriul ambelor ţări şi, desigur, sunt aspectele de colaborare directă între forţele Armatei din România şi cele din Polonia, între Ministerul Apărării din România şi Ministerul Apărării din Polonia. Sunt măsuri pe care le vedem având un aspect de comunalitate foarte consistent, în sensul în care atât România, cât şi Polonia au dezvoltat capabilităţi similare, şi aici mă refer la sistemele PATRIOT, sistemele HIMARS, avioanele F-16, ceea ce oferă o platformă comună atât de pregătire, de instruire, dar şi de dezvoltare a capacităţilor de mentenanţă şi operare în viitor’, a declarat Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă comună cu omologul polonez, Mateusz Morawiecki.
Şeful Executivului de la Bucureşti a arătat că, în cadrul şedinţei comune a celor două guverne, a fost reiterat angajamentul discutat anul trecut la Varşovia privind cooperarea în industria de apărare.
‘Împreună cu domnul prim-ministru, împreună cu miniştrii de linie, după semnarea acordurilor la Varşovia, iată, astăzi, putem să venim în faţa dumneavoastră şi să menţionăm că, deja, s-a ajuns la nivelul constituirii unei comisii tehnice, comisie tehnică ce va pune concret pe masă elementele în care vom putea să dezvoltăm în comun aceste capabilităţi de producere de echipamente şi tehnică militară’, a spus Ciucă.
Cei doi premieri au fost întrebaţi, în conferinţa de presă, dacă este luată în calcul şi o parte de achiziţie comună de echipamente şi tehnică militară în contextul ajutorării Ucrainei.
‘Am menţionat deja faptul că România şi Polonia au elementele acestea de comunalitate în ceea ce priveşte capabilităţile militare pe care le-au dezvoltat în ultima perioadă de timp. Ele sunt capabilităţi interoperabile între ele şi interoperabile cu sistemele aliate, iar, aici, partea de instruire în comun şi partea de dezvoltare a sistemelor de mentenanţă este foarte importantă, precum şi asigurarea capabilităţilor necesare de operare pe termen mediu şi lung. Am menţionat, de asemenea, că în urma semnării Acordului de cooperare, la Varşovia, anul trecut, acum s-a convenit la constituirea unei comisii tehnice. Această comisie tehnică va identifica tocmai aceste linii, aceste obiective, pe care noi putem să le asumăm împreună’, a afirmat Ciucă.
El a adăugat că ar putea fi avută în vedere inclusiv achiziţia în comun de echipamente.
‘Şi, desigur, am discutat cu domnul prim-ministru, partea aceasta de nevoie de a dezvolta propriile capacităţi de industrie de apărare, care să asigure producerea de echipamente, producerea de tehnică şi, în mod deosebit, producerea de muniţie, care, iată, în urma lecţiilor învăţate din războiul din Ucraina, reprezintă prioritatea numărul 1 pentru a fi în măsură să ne îndeplinim îndatoririle de apărare şi securitate’, a declarat Ciucă.
La rândul său, premierul polonez a subliniat importanţa cooperării între cele două state în domeniul apărării, atât la nivel bilateral, cât şi cadrul NATO şi UE.