Solidaritatea nu trebuie să se rezume la prezent, trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi faţă de generaţiile viitoare, a transmis premierul Nicolae Ciucă, luni, într-un mesaj video, la deschiderea oficială a seriei de conferinţe ‘Protecting Europe in Turbulent Times. Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity’, eveniment găzduit de Guvern.
Potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, conferinţele ‘Protecting Europe in Turbulent Times. Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity’ sunt organizate de Grupul de presă MediaUno în parteneriat cu Institutul Naţional de Statistică.
‘Suferinţa războiului s-a apropiat de graniţele României mai mult decât şi-ar fi dorit cineva. România este un exemplu de solidaritate, recunoscut de partenerii occidentali, datorită implicării deosebite a societăţii civile în sprijinul refugiaţilor din Ucraina. Sunt convins că doar cu o astfel de atitudine putem construi o societate mai bună. Pentru că solidaritatea nu trebuie să se rezume la prezent, trebuie să dăm dovadă de solidaritate şi faţă de generaţiile viitoare. Toate dificultăţile prin care trecem în aceste momente ne vor întări pe noi, ca naţiune, dar şi familia europeană din care facem parte, doar dacă rămânem solidari şi dedicaţi principiilor umanismului, libertăţii şi sustenabilităţii.’, a declarat Nicolae Ciucă.
Consilierul de stat Laszlo Borbely, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, a vorbit despre oportunităţile de dezvoltare şi necesitatea consolidării leadership-ului.
‘În calitate de gazdă, vreau să spun că mă încântă numărul mare de speakeri care au dat curs invitaţiei şi faptul că au fost reprezentate astăzi la cel mai înalt nivel toate structurile societăţii. Mai ales în aceste vremuri turbulente este extrem de important ca leadership-ul României să se aşeze la masa discuţiilor şi, cu răbdare, să ia acele decizii de care avem nevoie pentru o dezvoltare durabilă. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă este un catalizator şi ne alăturăm de fiecare dată iniţiativelor care îşi propun să ofere acel spaţiu de dialog de care societatea noastră are mare nevoie. Aşa cum în materie de dezvoltare durabilă am demonstrat că putem fi un hub regional recunoscut de comunitatea internaţională, România are capacităţile şi oportunităţile de a deveni lider regional în mai multe domenii, după cum am putut observa din intervenţiile speakerilor’, a declarat Laszlo Borbely.
Conform comunicatului, ‘Protecting Europe in Turbulent Times. Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity’ se desfăşoară până pe 27 mai cu conferinţe care vor avea loc aproape zilnic şi care vor viza teme diverse, de mare interes, mai ales în condiţiile războiului, printre care: energie, educaţie, sănătate, demografie, digitalizare, industrie şi investiţii.
În cadrul conferinţei de deschidere au luat cuvântul sau au transmis mesaje personalităţi de la toate nivelurile de decizie: secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană; consilieri prezidenţiali; comisari europeni; actuali şi foşti miniştri; preşedintele INS, Tudorel Andrei; înalţi prelaţi ai Bisericii Ortodoxe din România; ambasadori; parlamentari şi europarlamentari; lideri din structurile Armatei Române, dar şi alţi reprezentanţi de seamă, se mai arată în comunicat.