Universitatea Politehnica Bucureşti (UPB) este, de peste două secole, ‘un reper de inovaţie şi excelenţă’, care prin faptele comunităţii sale academice a jucat şi joacă un rol important în construirea naţiunii române, a transmis, vineri, premierul Nicolae Ciucă, participanţilor la evenimentul aniversar ‘Dezvăluim necunoscutul de peste 205 ani’ organizat de instituţia de învăţământ superior.
‘Absolvenţi remarcabili ai acestei instituţii de învăţământ superior au purtat numele României pe cele mai înalte culmi, arătând capacitatea ţării noastre de a fi un veritabil exportator de inovare şi cercetare avansată. Istoria ilustră a studierii ingineriei în ţara noastră se împleteşte încă de la început cu destinul unor mari personalităţi care au contribuit la dezvoltarea României şi transformarea ei într-o ţară europeană modernă. (…) Succesul tuturor acestora serveşte drept inspiraţie pentru generaţiile viitoare şi ne obligă să luăm toate măsurile necesare pentru a le oferi cât mai multor tineri şansa şi accesul la învăţământ superior. Viitorul României stă în mâinile următoarei generaţii de antreprenori şi inovatori. Pentru a construi România viitorului, competitivă şi performantă, în epoca revoluţiei digitale, trebuie să investim în educaţia şi formarea tinerilor noştri’, a subliniat Ciucă în mesajul prezentat la eveniment de şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean.
Potrivit premierului, din păcate, România se află în partea de jos a clasamentului european în ceea ce priveşte tinerii cu studii superioare. ‘În prezent, doar unul din patru tineri români între 30 şi 34 de ani au finalizat studii superioare. Suntem conştienţi de acest lucru şi avem încredere că măsurile de politică publică propuse de Guvernul pe care îl conduc, inclusiv prin proiectul legii învăţământului superior, vor creşte numărul de tineri care îşi desăvârşesc educaţia prin studii universitare, crescând astfel competitivitatea României’, a adăugat el.
Nicolae Ciucă a evidenţiat rolul crucial pe care educaţia universitară, ştiinţa, tehnologia şi inovaţia îl joacă în construirea unei naţiuni puternice şi prospere.
‘Ştiinţa are puterea de a transforma vieţi, de a crea noi oportunităţi şi de aborda provocările stringente cu care ne confruntăm, de la schimbările climatice şi deficitul de resurse până la sănătatea publică şi inegalitate economică. Universitatea Politehnica din Bucureşti este un exemplu de bună practică, coordonând trei dintre cele cinci centre de competenţă înfiinţate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Cercetătorii implicaţi în acestea vor aborda tematici privind combaterea schimbător climatice şi siguranţă alimentară’, a explicat el.
Premierul a mai arătat că inteligenţa artificială va juca ‘un rol decisiv’ în modelarea lumii de mâine. ‘Inteligenţa artificială va schimba modul în care vor arăta educaţia şi locurile de muncă ale viitorului. Soluţia nu este să fugim de acest progres al tehnologiei, ci să lucrăm împreună, mediul academic, public şi privat, pentru a crea un ecosistem de creştere şi stimulare economică prin utilizarea inteligenţei artificiale’, a completat Ciucă.
Prim-ministrul a evidenţiat că sistemul educaţional trebuie să răspundă noilor provocări, exprimându-şi încrederea proiectele legilor învăţământului vor crea cadrul de care este nevoie pentru a crea România viitorului.
‘Guvernul României îşi asumă să promoveze în perioada următoare măsuri de stimulare a parteneriatului dintre instituţiile de cercetare, mediul economic şi societatea civilă. Descoperirile şi cercetările din laboratoarele României şi-au dovedit de a lungul timpului valoarea, fiind însă definitoriu să asigurăm şi tranziţia acestora spre linia de producţie. Transferul de tehnologie este cheia asigurării creşterii economice a României în context global actual. Închei (…) prin cuvintele premierului liberal Ion I.C. Brătianu care afirma: ‘Ţara nu se poate ridica decât prin ingineri”, a mai transmis Ciucă.