Zeci de tone de deşeuri au fost aduse ilegal în Dâmboviţa, la sfârşitul săptămânii trecute, noaptea, iar preşedintele CJ Dâmboviţa a anunţat, luni, că reziliază contractul cu operatorul depozitelor de gunoi şi că sesizează Poliţia, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului şi Garda de Mediu.
Gunoaiele au fost aduse din judeţele învecinate, în condiţiile în care depozitele de deşeuri din Dâmboviţa sunt aproape pline.
‘În zona Titu, unde avem un depozit de deşeuri, Poliţia Locală Titu a depistat un transport nelegal de deşeuri aduse din afara judeţului Dâmboviţa. Pot spune de la început că această situaţie este inadmisibilă şi, în calitatea mea de preşedinte al CJ Dâmboviţa, în calitatea mea de preşedinte ADI (Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, n.r.) Deşeuri Dâmboviţa, împreună cu colegii mei nu acceptăm astfel de practici în judeţ’, a precizat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Acesta a explicat că totul a fost posibil din cauza operatorului depozitelor de deşeuri de la Titu şi Aninoasa din Dâmboviţa care a acceptat, contra cost, aducerea de deşeuri din judeţe învecinate. Acest lucru este considerat ilegal de către conducerea CJ Dâmboviţa.
‘În această situaţie s-a ajuns din cauza unui operator al depozitului, care este din judeţul Dâmboviţa, care are contract cu ADI Deşeuri şi al unui operator de transport din afara judeţului cu care judeţul Dâmboviţa sau vreo unitate administrativ teritorială nu are niciun contract. În baza unui contract încheiat între cei doi, fără acordul Consiliului Judeţean, fără ca cineva să fi încuviinţat depozitarea deşeurilor provenite din alte judeţe în depozitele conforme de la Titu şi de la Aninoasa, operatorul depozitului a recunoscut de-a lungul timpului că a primit cantităţi de deşeuri menajere’, spune Corneliu Ştefan.
Preşedintele CJ Dâmboviţa a detaliat modul în care au fost depistate transporturile ilegale de deşeuri.
‘Astfel, în data de 4.06.2021 a fost depistat şi identificat de către poliţiştii locali autotirul cu numărul de înmatriculare VL88DMR şi o semiremorcă care transporta deşeuri care provin de la firma SC Urban SA Râmnicu Vâlcea. În data de 6.06. 2021 în jurul orei 00.25 a fost identificat un autotir cu numărul BV08URB şi o semiremorcă care a transportat şi descărcat deşeuri la rampa de gunoi din Titu conform tichetului cântar pentru cantitatea de 5.655 kilograme şi încă un tichet pentru 11.700 de kilograme care proveneau de la SC Urban Râmnicu Vâlcea. La aceeaşi ore au mai fost identificate şi alte autotiruri cu cantităţi de 10.380 de kilograme, respectiv 8.820 de kilograme, care proveneau de la aceeaşi societate comercială. În data de 06.06.2021, tot în jurul orei 24.00, a fost identificat un autotir cu număr de înmatriculare de Bucureşti, care transporta deşeuri de la o altă staţie de reciclare din comuna Dragomireşti Vale’, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.
Conform acestuia, în anul 2019 au mai fost aduse din afara judeţului 500 tone de deşeuri în depozitul de la Aninoasa şi alte 500 de tone la depozitul de la Titu.
În judeţul Dâmboviţa sunt numai aceste două depozite de deşeuri, iar autorităţile caută soluţii de mai mulţi ani pentru mărirea capacităţii lor, deoarece acestea sunt aproape pline.
În urma neregulilor din 2019, conform contractului, operatorul gropilor de gunoi de la Titu şi Aninoasa a fost somat să plătească o redevenţă mai mare cu 10%, pe care nu a plătit-o până în prezent.
Preşedintele CJ Dâmboviţa a precizat că mai sunt nereguli la depozitele de deşeuri, printre care faptul că la Aninoasa staţia de sortare nu funcţionează din cauza unor defecţiuni, iar straturile de deşeuri nu sunt izolate.
‘În primul rând pentru abaterea gravă de a aduce deşeuri din alte judeţe (…) am propus Adunării Generale ADI Deşeuri rezilierea contractului cu operatorul din cele două depozite, Titu şi Aninoasa. Toţi membrii Adunării Generale au votat pentru. Am început procedura de reziliere a contractului. De astăzi, împreună cu conducerea ADI Deşeuri, pentru ceea ce s-a întâmplat în acest weekend la Titu, vom sesiza IPJ Dâmboviţa, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Garda de Mediu şi absolut toate instituţiile cu atribuţii în acest domeniu’, a concluzionat preşedintele CJ Dâmboviţa, Corneliu Ştefan.