Consiliul Judeţean Ilfov, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ilfov, în parteneriat cu Primăria Corbeanca, a sprijinit Asociaţia ‘Monumente renăscute’ în proiectul de mutare a unei case tradiţionale dintr-o locaţie privată aflată în localitatea Tamaşi, la câţiva kilometri distanţă, în Parcul Corbeanca.
Asociaţia ‘Monumente renăscute’ şi-a propus să salveze case tradiţionale abandonate şi uitate, anexe gospodăreşti din satul românesc, dar şi alte clădiri de patrimoniu aflate în prag de colaps.
Potrivit unui comunicat al CJ Ilfov, transmis joi AGERPRES, pregătirea pentru relocare a început printr-un proces de fotografiere şi fixare a planurilor arhitecturale şi a continuat cu desfacerea construcţiei şi pregătirea acesteia pentru transport. În noua locaţie s-au săpat şanţuri pentru fundaţie şi s-a ales piatra pentru zidărie. Lemnăria originală a casei – stâlpi, căpriori, ursi, tălpi – se află în prezent ‘în picioare’, urmând să se construiască pereţii din paie şi lut.
În acest context, sâmbătă, sunt aşteptaţi voluntari să se alăture specialiştilor pentru a contura structura casei tradiţionale.
‘Participanţii îşi pot aduce contribuţia desfăşurând sarcini de călcători, încărcători, cărăuşi, zidari, clăcaşi. Pereţii casei vor fi alocaţi voluntarilor pe sectoare de câte doi – trei metri, cu pământ adus la baza lor ca să poată fi umpluţi. Fiecare sector poate fi preluat, după preferinţe, de către o familie sau un grup de prieteni. Copiii pot lucra la un perete mai mic al unei anexe, înalt de 1,25 m şi lung de 5 m. Vor fi trei sau patru grămezi cu pământ dispuse perimetral în jurul casei pentru a facilita aprovizionarea. Pământul va fi udat şi înmuiat în ziua evenimentului’, precizează comunicatul citat.
După terminarea procesului de relocare a casei tradiţionale din Tamaşi, aceasta va intra în patrimoniul Primăriei din Corbeanca, devenind un mic muzeu, disponibil publicului larg pentru vizite.