Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenţia, joi, asupra faptului că la ultima rectificare bugetară a existat ‘o creştere spectaculoasă’ a cheltuielilor de personal la Ministerul Justiţiei, susţinând că în acest fel Guvernul ar vrea ‘să cumpere tăcerea judecătorilor’ în ceea ce priveşte Legile Justiţiei.
‘Guvernul vrea să cumpere tăcerea judecătorilor cu banii contribuabililor. Nu de alta, dar vor să-şi treacă în linişte noul pachet de legi prin care preiau controlul asupra sistemului de justiţie şi au nevoie de linişte. Aşa că vor da 1 miliard de lei din banii dumneavoastră direct pentru asta. (…) M-am mirat când am văzut că în ultima rectificare bugetară o creştere spectaculoasă a cheltuielilor de personal la Ministerul justiţiei. Practic jumătate din creşterea cheltuielilor cu salarizarea din tot statul român se află la Ministerul justiţiei. O sumă colosală de împărţit între foarte puţini’, a scris fostul ministru al Economiei, pe Facebook.
El a adăugat că aceşti bani au fost câştigaţi de judecători în instanţă şi până acum erau ‘daţi cu ţârâita’. ‘Puţin câte puţin în fiecare an. Pentru că chiar nu erau o prioritate pentru bugetul de stat. (…) Care e prioritatea deodată? De ce banii care veneau puţin câte puţin, subit se dau toţi deodată? Pentru că, ce să vezi, săptămâna asta, acelaşi Guvern a dat un nou pachet ruşinos de legi ale Justiţiei prin care Justiţia devine şi mai controlată politic’, a mai susţinut deputatul USR.
În opinia sa, noile legi ale Justiţiei ar îndepărta România de zona Schengen şi de Europa, în general.
‘Dragi judecători din România. PSD-PNL şi-ar dori ca România să fie precum Belarus. Nu vă lăsaţi cumpăraţi de ei. Banii aceştia, aşa cum vin, aşa şi pleacă. Iar după ce îi veţi cheltui tot în România veţi trăi. Poate şi copiii dumneavoastră. Nu merită să rămâneţi tăcuţi în faţa mizeriilor care se petrec şi de care vom suferi pe termen lung. Nu vă lăsaţi cumpăraţi pentru o pungă de arginţi. Miza independenţei Justiţiei este mult mai mare’, a mai scris Năsui.
Cabinetul Ciucă a adoptat miercuri propunerile de proiecte de legi ale Ministerului Justiţiei privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii. Potrivit lui Predoiu, cele trei proiecte de legi sunt ‘garantul’ independenţei procurorilor şi judecătorilor.