Aproximativ 170 de studenţi din opt ţări s-au reunit la Cluj-Napoca în cadrul unui proiect european artistic şi educaţional menit să încurajeze producţiile culturale interdisciplinare şi participative.
Potrivit organizatorilor, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Institutul Francez din România şi Mushuroi Creative Hub în colaborare cu ANEA – Asociaţia Naţională a Şcolilor de Artă şi Design din Franţa organizează în perioada 5 – 10 decembrie EuroFabrique Cluj, a doua ediţie a proiectului iniţiat în 2022 la Grand Palais Ephemere de RMN-Grand Palais, Ecole des Arts Decoratifs Paris şi ANEA în cadrul Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene.
EuroFabrique Cluj este un spaţiu de coeziune şi un laborator de proiecte educaţionale şi artistice care încurajează producţiile culturale interdisciplinare şi participative. Proiectul înfiinţează la Cluj-Napoca la Mushuroi Creative Hub (Piaţa 1 mai nr 4-5, Cluj-Napoca), un spaţiu de interacţiune care reuneşte 170 de studenţi şi profesori din diferite domenii artistice din România, Franţa, Germania, Italia, Letonia, Portugalia, Republica Moldova şi Ucraina, personalităţi importante ale scenei culturale şi artistice europene şi reprezentanţi ai publicului larg. Scopul EuroFabrique Cluj este de a stimula creativitatea în diferite contexte de colaborare, de a creşte calitatea acţiunii artistice, a cercetării, a colaborării interdisciplinare, se arată într-o informare a organizatorilor.
‘Ideea de pornire a venit de la acest Cluster de industrii creative Transilvania, care era un program de profesionalizare pentru studenţi şi asta explică modul în care a fost conceput evenimentul. Ce presupune ideea de a face acest eveniment în contextul actual din România, care se află atât de aproape de un război care are loc pe teritoriul Europei. În acest context, cred că ideea Eurofabrique capătă un sens şi mai important, pentru că şi aici, şi la Paris au fost prezenţi şi studenţi ucraineni, ceea ce ne permite să ne dăm seama cât de important este să ne gândim împreună la ce înseamnă pacea. În actualul context mondial să ştim că putem face ceva împreună contează enorm de mult. Putem spune aici că avem toate motivele să ne îngrijorăm, dar, în acelaşi timp, toate motivele să sperăm, iar acest lucru este fantastic’, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul Institutului Francez din România, Julien Chiappone-Lucchesi.
19 instituţii de învăţământ superior cu profil artistic au fost invitate să colaboreze în cadrul a patru microproiecte creative cu impact cultural, educaţional şi social. EuroFabrique Cluj adaptează formatul şi metoda de lucru originale EuroFabrique, cu studenţi şi profesori de la 5 universităţi de artă din România, în parteneriat cu 7 şcoli de artă din Franţa şi 7 universităţi din alte ţări europene, care se reunesc în echipe multinaţionale pentru a reflecta asupra identităţii noastre europene şi a imagina Europa de mâine în cadrul atelierului intensiv de la Mushuroi Creative Hub. Implementarea unor metode pedagogice alternative la nivel educaţional-artistic şi organizarea de mese rotunde, conferinţe, sesiuni de mentorat în cadrul acestui atelier de creativitate colaborativă problematizează un spectru larg de cunoaştere prin participarea la eveniment a unor personalităţi şi intelectuali de prestigiu internaţional.
‘Răpirea Europei este o temă care reiterează mitul european şi pune în egală măsură sub semnul întrebării obiectivele societăţii noastre globalizate. Problemele actuale, cum ar fi migraţia şi schimbările climatice, precum şi iminentele crize economice, sanitare, sociale şi politice, au repercusiuni imediate şi conduc la stări succesive de insecuritate. În acelaşi timp, acestea ne motivează să ne reconsiderăm valorile, punând la îndoială deciziile prompte şi luând măsuri care stabilesc un curs viabil pentru viitorul omenirii’, se mai arată în informarea organizatorilor.