Un număr de 37 de trupe din ţară şi din străinătate vor concerta în cadrul festivalului Jazz in the Park, care are loc la Cluj-Napoca, în perioada 2-5 septembrie.
‘O nouă ediţie Jazz in the Park se deschide azi, 2 septembrie, cu concertul Fanfarei Ciocârlia, care va avea loc în Iulius Parc din Cluj-Napoca. Timp de trei zile, 37 de trupe din ţară şi străinătate vor concerta pe scenele aflate în Parcul Naţional Etnografic ‘Romulus Vuia’, Iulius Parc şi Campusul USAMV, oferindu-le încă o dată clujenilor posibilitatea de a descoperi artişti incredibili şi de asculta albume de jazz în premieră’, se arată într-un comunicat trimis, joi, de organizatori.
Potrivit sursei citate, în afara concertelor, participanţii la festival vor putea descoperi o serie de proiecte cultural-artistice cofinanţate de Jazz in the Park prin Community Projects. Printre acestea se numără festivalul de teatru pentru liceeni ”Histrionada liceenilor”, spectacolele de teatru pentru copii ”Tărâmul de mijloc” şi ”O gheară de ajutor” ale MiniReactor, ”Viaţa secretă a celor mai neaşteptate obiecte” al Magic Puppet şi spectacolul de improvizaţie pentru adulţi al Reactor ”Just Push Play”.
‘Prima zi de festival, vineri, 3 septembrie, îl aduce în faţa publicului pe redutabilul chitarist Dominic Miller, care va concerta în Parcul Etnografic. Totodată, iubitorii jazzului vor avea ocazia să-i asculte în Parcul Etnografic pe Barabas Lorincz Quartet, Sorin Zlat Trio şi Marco Mezquida, dar şi pe artiştii VRTW Bully şi Dodo. (…) Sâmbătă, 4 septembrie, este ziua în care Fatoumata Diawara, artista din Mali care combină cu virtuozitate muzica folk, blues, jazz şi pop cu sonorităţile Africii tradiţionale, va încânta publicul aflat în Parcul Etnografic. (…) În ultima zi din festival, duminică, 5 septembrie, publicul îl va asculta pe cântăreţul de jazz al generaţiei hip-hop Jose James cu a sa invitată specială Taali, ce vor urca pe scena principală din Parcul Etnografic’, se mai arată în comunicat.
De asemenea, o secţiune inedită în festival este Curtea Şaraimanic din Parcul Etnografic, o colecţie de întâlniri, concerte şi poveşti cu ultima generaţie de lăutari din România.
”Am învăţat pe pielea noastră cât de dificil este să livrezi un festival în pandemie şi considerăm că e o mare victorie că reuşim. E o ediţie făcută din pasiune, din ambiţie, dar nu o să ascund că a fost foarte greu de pus toate lucrurile cap la cap. Însă am ajuns aici, avem aproape 40 de concerte cu artişti speciali şi sperăm ca fiecare dintre aceste concerte să aibă un public numeros şi recunoscător că se poate bucura de muzică. Am făcut tot ce am putut şi noi ca să contribuim la întoarcerea la normalitate, la care râvnim cu toţii”, a declarat directorul executiv al festivalului, Alin Vaida. AGERPRES / (AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frăţilă)