Festivalul ‘Dumitru Fărcaş’ va avea loc, în perioada 1 – 4 septembrie, la Cluj-Napoca, organizatorii oferind un adevărat regal folcloric la care publicul va acces gratuit.
Evenimentul este organizat de Fundaţia Dumitru Fărcaş, iar la primele trei ediţii a fost denumit ‘Taragotul de aur’.
‘Un artist care a marcat cultura românească, un adevărat Maestru al taragotului. Acesta a fost Dumitru Fărcaş, omul care a fost mereu alături de oameni: ‘Nu am dăruit nimic publicului dacă nu m-am dăruit pe mine’, afirma cu emoţie artistul. Fundaţia Dumitru Fărcaş invită publicul să îşi arate susţinerea pentru tezaurul muzical pe care l-a lăsat în urmă Maestrul, luând parte la o celebrare a folclorului şi tradiţiilor în memoria celui care a fost Dumitru Fărcaş!’, se arată într-un comunicat trimis, joi, de organizatori.
Actuala ediţie îmbracă o nouă identitate – Festivalul ‘Dumitru Fărcaş’, oferind timp de patru zile ocazia de a redescoperi o parte din tezaurul muzical românesc, prin prisma unor evenimente deosebite, desfăşurate atât în Piaţa Unirii, cât şi la Casa de Cultură a Studenţilor ‘Dumitru Fărcaş’.
Festivalul va debuta vineri, 1 septembrie, de la ora 18,30, la Casa de Cultură ce poartă numele marelui artist, cu un vernisaj intitulat ‘Dumitru Fărcaş, o viaţă cu Mărţişorul’, avându-i ca invitaţi speciali pe Emil Boc, Elise Stan, Ioan Bocşa, Grigore Leşe, urmat de un recital susţinut de tineri taragotişti Cristian Totpati, Andrei Hanes, Dănuţ Goia şi alţii, alături de Orchestra Ansamblului Folcloric Studenţesc ‘Mărţişorul’.
A doua zi a evenimentului, 2 septembrie, aduce pe Scena Mare din Piaţa Unirii, de la ora 18,30, un eveniment de excepţie intitulat Regal Folcloric. Vor urca pe scenă Ionuţ Fulea, Maria Casandra Hausi, Cristian Totpati, Grupul Iza, Ioan Sas, Ansamblul Folcloric Studenţesc ‘Mărţişorul’, Grupul de Tulnicărese ‘Apuseni’, dar şi invitaţi surpriză.
Programul muzical va continua sâmbătă seara, 3 septembrie, în aceeaşi atmosferă festivă din Piaţa Unirii, cu Seara multiculturală. Vor urca pe scenă ansambluri muzicale cu renume internaţional reprezentative pentru diferite culturi şi tradiţii: Fanfara Transilvania, ‘Csuros Banda’ şi Formaţia ‘Mazel Tov’.
Duminică, în încheierea festivalului, în parteneriat cu Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni, se vor desfăşura ateliere pentru copii, demonstraţii şi ateliere de meşteşuguri organizate de meşteri populari în centrul cetăţii clujene: olărit, ţesut, confecţionarea podoabelor din mărgele, confecţionarea brăţărilor din aţă, cusut, tricotat, croşetat.
În perioada 2 – 4 septembrie, publicul este invitat să viziteze expoziţia ‘Dumitru Fărcaş, o viaţă cu Mărţişorul’, în intervalul orar 10,00 – 19,00, la Casa de Cultură a Studenţilor ‘Dumitru Fărcaş’.