Cercetători ai Universităţii ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca au descoperit care este explicaţia ştiinţifică pentru culoarea albastră a unor specii de crabi. ‘O echipă de cercetare condusă de prof. Simona Cîntă Pînzaru, incluzând cercetători de la Departamentul de Fizică Biomoleculară, Geologie şi Biologie din UBB şi de la Universitatea din Dubrovnik, Croaţia au utilizat tehnici şi măsurători sofisticate şi ultrasensibile pentru a clarifica o problema controversată în literatură de specialitate, mai precis explicarea ştiinţifică a originii culorii albastre a cuticulei anumitor specii de crustacee. Rezultatele acestor cercetări au fost publicate recent în jurnalul academic Scientific Reports’, se arată într-un comunicat trimis, joi, de UBB. Potrivit sursei citate, unele studii anterioare au sugerat că două elemente, stronţiul şi bromul, ar fi responsabile prin mecanisme diferite, de generarea culorii albastre, şi că pigmentul din crabul albastru este de fapt roşu. ‘Pe de altă parte, exemplul homarului albastru, o apariţie rară în lumea vieţuitoarelor acvatice, a certificat că o proteină şi o moleculă de pigment roşu, un carotenoid (astaxantin), se combină pentru a forma un complex caroteno-proteic de culoare albastră, numit crustaceanin, conferind homarului culoarea albastră. Elementul de noutate care nu a mai fost studiat pană acum este faptul că în crabul albastru, o specie de crab de origine atlantică, invazivă în Europa, coexistă atât culoarea albastră, cât şi cea roşie. Astfel, femela de crab albastru are cleşti roşii, iar masculii sunt complet albaştri, aspect ce determină împerecherea şi succesul speciei’, se mai arată în comunicat. Aceeaşi sursă precizează că studiul şi-a propus să identifice pigmenţi cu valoare economică importantă, generaţi prin deşeurile biominerale rezultate din exploatarea industrială a crustaceelor, căutând prin metode specifice pigmenţii din cuticula crabului albastru (Callinectes sapidus). ‘Utilizând tehnici bazate pe împrăştierea inelastică a luminii laser (tehnici spectroscopice Raman) de către aceste biomateriale colorate, s-a descoperit că, utilizând un laser verde, se detectează selectiv un singur pigment (astaxanthin), iar utilizând un laser roşu se detectează alt pigment (caroteno-proteic) în acelaşi punct al cuticulei crabului. Aceste rezultate intrigante au determinat autorii să continue studii complexe pentru a explică, localiza şi detecta simultan cei doi pigmenţi. Surprinzător a fost faptul că aceiaşi pigmenţi au fost detectaţi şi într-un crab comun (crabul verde, C. Aestuarii), deşi culoarea acestuia nu pare albastră’, se mai spune în comunicat.