Aproximativ 300 de experţi internaţionali se vor reuni la Cluj-Napoca, în perioada 19-23 septembrie, pentru a oferi opţiuni de integrare a biodiversităţii în sectorul de transport.
‘Integrarea biodiversităţii în sectorul de transport: experţii oferă opţiuni pentru asigurarea unei infrastructuri sustenabile. Cu ocazia conferinţei internaţionale IENE 2022, 300 de experţi internaţionali în domeniul biodiversităţii şi infrastructurii de transport se reunesc în Cluj-Napoca, în perioada 19-23 septembrie, să discute conexiunea dintre oameni, natură şi infrastructură’, se arată într-un comunicat trimis, vineri, de organizatori.
Potrivit sursei citate, în timp ce infrastructura de transport are un impact direct asupra biodiversităţii, aceeaşi infrastructură este, de asemenea, afectată de schimbările de mediu.
‘Pentru a face faţă acestor provocări, Europa trebuie să îşi adapteze infrastructura existentă la noile condiţii climatice (inundaţii, secete, incendii etc.) şi să găsească soluţii inovatoare şi durabile pentru a reduce impactul speciilor invazive şi pentru a combate declinul speciilor indigene şi fragmentarea ecosistemelor. În acelaşi timp, dezvoltarea în forţă de noi infrastructuri de transport, în special în Europa de Est, trebuie să sprijine dezvoltarea economică, acordând totodată o atenţie deosebită biodiversităţii locale, adesea endemice. Aceste probleme complexe nu pot fi abordate fără cercetare şi inovare, atât în domeniul biodiversităţii, cât şi în cel al infrastructurii’, se mai arată în comunicat.
IENE (Infrastructure & Ecology Network Europe) a fost înfiinţată în 1996, iar misiunea sa este de a promova schimbul de cunoştinţe, de experienţă şi de bune practici în ceea ce priveşte infrastructura de transport paneuropeană sigură şi durabilă. Această reţea independentă are peste 400 de membri, constând în practicieni, cercetători, ingineri, factori de decizie şi operatori de infrastructură.
‘IENE funcţionează ca un forum internaţional şi interdisciplinar care sprijină cooperarea transfrontalieră în materie de cercetare, planificare, proiectare, construcţie şi mentenanţă a infrastructurii de transport şi de conservare a biodiversităţii. O dată la doi ani, reţeaua IENE organizează o conferinţă internaţională pentru a prezenta cercetările de ultimă oră, a identifica problemele şi aspectele urgente, a discuta soluţii eficiente şi a defini activităţile viitoare în domeniul cercetării biodiversităţii şi al infrastructurii de transport. Tema Conferinţei Internaţionale IENE 2022 este ‘Connecting people, connecting landscapes’ (‘Conectarea oamenilor, conectarea peisajelor’), iar dintre punctele-cheie ale conferinţei subliniem: situaţia europeană în ceea ce priveşte transportul şi biodiversitatea, tendinţele viitoare şi recomandările pentru integrarea biodiversităţii în infrastructura europeană. Aceste rezultate provin şi din cercetarea realizată în cadrul proiectului Horizon 2020 BISON, finanţat de Comisia Europeană, în care sunt implicate şi trei organizaţii din România’, se mai menţionează în comunicatul organizatorilor. AGERPRES / (AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frăţilă)