AcasăStiri generaleCluj: CJ este singurul din ţară care emite certificate de urbanism digitale

Cluj: CJ este singurul din ţară care emite certificate de urbanism digitale

Consiliul Judeţean (CJ) Cluj a lansat, marţi, o platformă web dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism, devenind, astfel, primul for din ţară care emite astfel de documente în format digital.

‘Digitalizarea în administraţia publică din România porneşte de la Cluj. CJ Cluj, singurul din ţară care emite Certificate de Urbanism digitale, valide juridic, nu doar de informare. Preşedintele Consiliul Judeţean Cluj, domnul Alin Tişe, a lansat marţi, 17 mai 2022, platforma web: https://public.cluj.archi, dedicată emiterii, în format digital, a certificatelor de urbanism (CU)’, se arată într-un comunicat trimis, marţi, de CJ Cluj.

Potrivit sursei citate, implementarea, în premieră naţională, a acestei soluţii digitale ‘Gişeu unic’, parte a proiectului european ‘Smart Territory’ derulat de Consiliul Judeţean, a fost posibilă ca urmare a încheierii unui protocol de cooperare cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

‘Astfel, printr-un simplu click, aplicaţia informatică va interoga, în timp real, baza de date a ANCPI, fără a fi nevoie de alte documente, emailuri sau deplasări fizice la sediul instituţiei. În ceea ce priveşte termenul de emitere, Consiliul Judeţean îşi propune ca acesta să nu depăşească 10 zile lucrătoare, faţă de cele 15 zile prevăzute acum de lege’, se mai arată în comunicat.

De asemenea, un aspect important pe care l-a rezolvat această platformă e acela că, ‘spre deosebire de alte instituţii care emit CU în format digital, prin metoda extragerii brute a datelor existente în PUG’, CJ Cluj va emite un document valid din punct de vedere juridic, nu doar unul de informare.

‘Este un proiect pilot, primul şi unicul de acest fel la nivel naţional, prin care digitalizăm un domeniu extrem de important din administraţia publică: urbanismul. Într-o primă etapă, prin interoperabilitatea bazelor de date ale A.NCPI, cetăţenii pot aplica online pentru obţinerea unui CU digital, cu valabilitate juridică. În cea de-a doua etapă, proiectul va fi extins şi pentru autorizaţiile de construire, astfel încât solicitantul să obţină întreaga documentaţie în cel mult 30 de zile şi nu în trei luni cât e în acest moment. Ne dorim să revoluţionăm interacţiunea administraţie publică-cetăţean iar clujenii să ştie că pot să-şi rezolve problema într-un singur loc, cu maximă rapiditate şi eficienţă’, a declarat preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, citat în comunicatul menţionat. AGERPRES / (AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frăţilă)

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks