Organizatorii Festivalului ‘Dumitru Fărcaş’, care va avea loc la Cluj, în perioada 1-4 septembrie, anunţă invitaţi de excepţie şi momente unice.
‘Invitaţi de excepţie şi momente unice la Festivalul Dumitru Fărcaş! Fundaţia Dumitru Fărcaş organizează în perioada 1-4 septembrie 2022, la Cluj-Napoca, cea de-a patra ediţie a Festivalului ‘Dumitru Fărcaş’. Ediţia din acest an promite momente inedite şi invitaţi de excepţie! Dacă ediţiile anterioare ale Festivalului se desfăşurau sub egida renumitului concurs pentru taragotişti – Taragotul de aur, ediţia din acest an aduce un concept nou, renunţând la ideea de competiţie. Festivalul propune astfel un Regal folcloric cu interpreţi de excepţie, nume reprezentative pentru folclorul românesc, dar şi momente muzicale prezentate de Ansambluri din diverse culturi, aducând farmecul diversităţii într-o Seară multiculturală’, se arată într-un comunicat al organizatorilor.
Printre invitaţi se numără Sava Negrean-Brudaşcu şi Ionuţ Fulea.
‘Printre artiştii care vor evolua pe scena Festivalului în 2 septembrie se numără şi tineri taragotişti. Adrian Neamţu, apreciat de întreaga ţară, s-a remarcat în timp prin măiestrie şi rafinament la taragot, colaborând cu zeci de interpreţi şi ansambluri de renume. Întrucât unul dintre scopurile Festivalului Dumitru Fărcaş este promovarea tinerelor talente, în programul Festivalului este invitat şi un tânăr care deja s-a făcut remarcat la nivel naţional. În vârstă de numai 13 ani, fost concurent la Românii au talent, Iliuţă Beschiu, cunoscut ca Iliuţă de la Jina, este un tânăr talentat, pasionat de muzică populară, fluier şi taragot, care cu siguranţă încet, încet va cuceri lumea! Copilul minune al comunei din Mărginimea Sibiului a strălucit la fiecare eveniment la care a participat de-a lungul timpului, strângând în palmares numeroase premii, diplome şi trofee. Un alt moment în cadrul spectacolului îl va avea taragotistul Cristian Totpati, vicepreşedintele Fundaţiei Dumitru Fărcaş. Începând cu anul 2005, Cristian a participat împreună cu maestrul Dumitru Fărcaş la Congresul Mondial al taragotiştilor din Ungaria, iar în anul 2021 a fost taragotistul care a reprezentat România în cadrul acestui eveniment. Spectacolul va fi completat de nume precum Maria Casandra Hauşi, Gabriela Ardusătan, dar şi de solişti taragotişti care îl poartă în suflet şi în cântul lor pe Maestrul Dumitru Fărcaş: Petrică Paşca, Gică Damian, Andrei Ioan Haneş, Ioan Sas, Dănuţ Goia şi Claudiu Avram’, se mai arată în comunicat.
Acompaniamentul muzical va fi asigurat de Orchestra Cununa Transilvană, orchestra profesionistă a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, aflată sub bagheta dirijorală a Maestrului Ovidiu Barteş.
‘Grupul Iza şi Grupul de tulnicărese Tulnicul-Sunetul Viu al Apusenilor vor aduce în faţa publicului muzica autentică din zestrea românilor, iar Ansamblul Folcloric Studenţesc Mărţişorul ne va încânta cu suite de dansuri mult îndrăgite. Mai mult, Fraţii Cazanoi promit un moment muzical de neuitat şi bună dispoziţie. A treia zi de Festival, 3 septembrie, propune o Seara multiculturală ce aduce pe scena din Piaţa Unirii diversitate prin intermediul unor formaţii cât se poate de autentice şi pline de originalitate. Fanfara Transilvania ce deţine un istoric cu cea mai îndelungată activitate muzicală din zona Cugir – jud. Alba’, se menţionează în comunicat.