Pompierii clujeni au intervenit, într-o singură zi, la 24 de incendii de vegetaţie, bilanţul de la începutul anului fiind de peste 200 de astfel de incendii la care a trebuit să se intervină, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de ISU Cluj.
‘În cursul zilei de marţi, 15 martie, pompierii clujeni au desfăşurat 24 de intervenţii de acest fel în judeţul nostru. De asemenea, alte 5 incendii de vegetaţie au fost gestionate de către Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă. Una dintre intervenţiile mai complexe a fost aseară, în Colonia Sopor. Trei echipaje de la Detaşamentele 1 şi 2 de pompieri au fost angrenate în stingerea flăcărilor care au afectat o suprafaţă de peste 50 de hectare’, precizează comunicatul menţionat.
Potrivit sursei citate, în ultimele 48 de ore, Inspecţia de Prevenire din cadrul ISU Cluj a aplicat două amenzi contravenţionale, în valoare de 5.000 de lei, unor persoane domiciliate în comuna Floreşti.
‘În general, neidentificarea responsabililor pentru aceste incendii reprezintă un impediment real. Cu alte cuvinte, persoanele responsabile dau foc, apoi lasă flăcările nesupravegheate şi pleacă de la locul respectiv. În cele mai multe dintre situaţii, solicitarea de urgenţă vine de la apelanţi care doar observă focul scăpat de sub control. Incendiile de vegetaţie uscată pot pune în pericol bunuri, imobile sau chiar vieţi omeneşti. Echipajele de pompieri sunt nevoite să intervină şi astfel poate fi îngreunată activitatea obişnuită a inspectoratului. Mai exact, în cazul unei urgenţe majore, timpul de răspuns riscă să crească, din moment ce salvatorii sunt mobilizaţi în afara zonelor locuite, pentru misiuni de stingere a incendiilor de vegetaţie uscată’, se menţionează în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, în primele două luni şi jumătate ale anului în curs au fost înregistrate, în judeţul Cluj, 149 de incendii de vegetaţie, care au afectat suprafeţe de peste 200 de metri pătraţi, iar 47 de incendii s-au manifestat pe o suprafaţă mai mică. AGERPRES / (AS – autor: Marius Septimiu Avram, editor: Marius Frăţilă)