Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) din Cluj-Napoca coordonează realizarea Strategiei Naţionale pentru Comunicaţiile cuantice în România, o conferinţă pe această temă urmând să fie organizată în perioada 12-13 septembrie.
‘Strategia Naţională pentru Comunicaţiile cuantice în România, stabilită la UBB. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) este coordonatorul echipei care realizează strategia naţională pentru comunicaţiile cuantice în România, din echipă Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor fiind partenerul principal al UBB în acest demers’, se arată într-un comunicat transmis marţi de UBB.
Potrivit sursei citate, în acest context UBB organizează în zilele de 12 şi 13 septembrie, în cadrul proiectului ‘Elaborarea strategiei pentru dezvoltarea capabilităţilor naţionale în domeniul comunicaţiilor cuantice(QTSTRAT)’, conferinţa ‘Comunicaţiile cuantice în România’.
‘Conferinţa aduce împreună decidenţi şi specialişti din domeniu, reprezentanţi ai instituţiilor statului, dar şi din partea mediului de cercetare-dezvoltare, academic şi cel economic, precum şi potenţiali utilizatori publici sau privaţi, pentru a dezbate stadiul de dezvoltare a acestor tehnologii în România şi a stabili următorii paşi necesari pentru dezvoltarea lor. În cadrul conferinţei, alături de mesajele strategice ale rectorului UBB, ale ministrului cercetării, inovării, digitalizării şi ale reprezentanţilor europeni ai Quantum Flagship (…), vor avea loc workshop-uri cu experţi din proiect şi reprezentanţi ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, reprezentanţi naţionali/internaţionali ai structurilor instituţionale şi ai entităţilor private care vor beneficia de dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii cuantice’, se mai arată în comunicat.
Conform aceleiaşi surse, UBB are una dintre cele mai puternice echipe de elaborare a strategiilor.
‘Tehnologiile cuantice reprezintă noua paradigmă în domeniul ‘comunication-computing’. UBB are unele din cele mai puternice echipe de elaborare a strategiilor, care, împreună cu experţii în tehnologiile cuantice din UBB, din Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor şi din alte instituţii naţionale/internaţionale relevante, pot propune cu adevărat o strategie naţională competitivă în domeniul cuantic. Le mulţumesc colegilor Radu Ionicioiu (coordonatorul proiectului) şi Christian Săcărea (prorectorul UBB responsabil de proiect) pentru buna derulare a acestui proiect. Sunt sigur că strategia va întări de asemenea noul proiect RoNaQCI (Infrastructura Naţională în Comunicaţii Cuantice), câştigat recent de un consorţiu naţional în competiţia europeană (coordonat de Universitatea Politehnica din Bucureşti şi din care şi UBB face parte), şi alte proiecte viitoare pentru dezvoltări cumulative ale comunicaţiilor cuantice în România. Spre exemplu, în acelaşi sens al dezvoltărilor cumulative, UBB a iniţiat deja demersurile pentru primul curs postuniversitar în tehnologii cuantice din România’, a declarat, conform comunicatului, rectorul UBB, prof. dr. Daniel David.