Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ (UBB) din Cluj-Napoca anunţă implicarea sa în consorţii internaţionale cu noi proiecte majore de cercetare, în valoare de peste 14 milioane de euro.
‘Universitatea ‘Babeş-Bolyai’ din Cluj-Napoca a lansat în anul 2022 programul UBBMed în cadrul Şcolii de Sănătate (‘UBB School of Health’), pentru a structura mai bine cercetarea biomedicală deja existentă în universitate, dar neintegrată şi necoordonată sistematic, şi pentru a dezvolta pe această platformă noi proiecte majore în zona biomedicală (https://www.ubbcluj.ro/ro/facultati/school_of_health)’, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.
Programul UBBMed, deşi nou înfiinţat, coordonează sau a fost deja inclus în consorţii europene majore în domeniu, dintre care cele mai recente sunt următoarele:
1. În urma unei competiţii europene, consorţiul Health coordonat de UBB în cadrul alianţei universitare EUTOPIA (https://eutopia-university.eu/) a fost invitat recent de către Comisia Europeană să semneze un contract de finanţare de aproximativ 5 milioane de euro.
Directorul proiectului, prof. univ. dr. Marko Balint, afirmă că ‘acest proiect este o oportunitate extraordinară pentru întărirea domeniului biomedical şi de sănătate în UBB, cu sprijinul unor şcoli medicale şi de sănătate de tip world-class din EUTOPIA, dar şi pentru dezvoltarea unor modele de integrare strategică în logica multi-/inter-/trans-disciplinarităţii diverselor domenii academice de sănătate, cu impact atât la nivelul universităţilor membre în alianţa EUTOPIA, cât şi la nivel european.’
2. UBB face parte dintr-un consorţiu european, coordonat de MediKlaszter Kft, care, în urma unei competiţii europene, a fost invitat recent de către Comisia Europeană să semneze un contract de finanţare de aproximativ 1,5 milioane de euro, dedicat dezvoltării unui ecosistem de inovare în sănătate, atât în consorţiu, cât şi ca model la nivel european. Fără a le epuiza, ecosistemul va fi focalizat pe trei teme cheie: (a) aparatură medicală (medical devices); (b) echipamente în situaţii de urgenţă (emergency equipment) şi (c) reglementări referitoare la tehnologiile medicale (medical device regulations compliance)’, se mai arată în comunicatul UBB.
De asemenea, UBB face parte dintr-un consorţiu european, coordonat de Universitatea din Maastricht, cu un buget al consorţiului deja angajat de aproximativ 8 milioane de euro, pentru a studia rolul farmacogeneticii în sănătatea mintală.
‘Ca o universitate comprehensivă, UBB avea nevoie de o componentă biomedicală, pe care am dezvoltat-o astfel încât să fie complementară şi cumulativă pentru domeniul sănătăţii în oraş şi în ţară, şi anume am focalizat-o în principal pe cercetare-dezvoltare-inovare, în domenii în care UBB, direct (ex. sănătate mintală/sănătate publică/tehnologii în sănătate/’health economics’) sau prin parteneriate (ex. (psiho)oncologie), are un avantaj competitiv în ţară şi la nivel internaţional. Aceste noi proiecte majore sunt o consecinţă normală a acestui demers bine planificat în UBB şi vor urma şi altele, în cadrul UBBMed existând însă multe alte proiecte în derulare la un nivel mai specific (individual sau la nivelul unor grupuri de cercetare)’, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.