Un consorţiu naţional coordonat de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca a câştigat organizarea unui centru de competenţă cu privire la schimbările climatice, printr-un proiect în valoare de aproximativ 3,8 milioane de euro.
Potrivit unui comunicat de presă transmis luni de UBB, din consorţiul naţional mai fac parte Universitatea din Bucureşti, institute naţionale de referinţă (INCAS, INOE), Şcoala Naţională de Meteorologie (din Administraţia Naţională de Meteorologie), alţi agenţi academici şi/sau socio-economici (INDECO, INOESY, AB Research Group, CIT-IRECSON, ECOMAPS).
‘Era absolut normal ca un Centru naţional de competenţă de acest tip să aibă un nucleu la Cluj-Napoca, în condiţiile în care domeniul este, prin UBB, unul de vârf în ţară şi relevant internaţional (ex. infrastructura academică a UBB face parte din reţeaua europeană ACTRIS), iar noua specializare inteligentă a oraşului angajată de UBB, InfoBioNano4Health, include şi această componentă legată de sănătatea mediului. În plus, Centrul vine să completeze instituţiile din UBB în acest domeniu fundamental pentru civilizaţia umană în acest moment al evoluţiei ei, şi anume recent aprobata Catedră UNESCO în Sustenabilitate şi Schimbări Climatice’, a declarat rectorul UBB Cluj-Napoca, prof univ dr Daniel David, citat în comunicatul de presă.
Conform sursei citate, alte patru astfel de centre de competenţă vor fi organizate la Bucureşti, în domeniul protejării ecologice a oceanelor şi resursei de apă, iar UBB face parte în unul dintre ele.
De asemenea, rectorul universităţii clujene a arătat că în municipiul Cluj-Napoca a mai fost adus, recent, un Centru de competenţă în domeniul oncologiei (cancerului), de către echipa Institutului Oncologic ‘Prof. univ. dr. Ion Chiricuţă’, de care va putea beneficia întregul sistem de sănătate din oraş. AGERPRES / (AS – editor: Marius Frăţilă)