Mai mulţi consilieri locali ai USR Cluj propun înfiinţarea, în premieră naţională, a unui consorţiu administrativ care are ca scop eficientizarea serviciilor publice şi implementarea de investiţii cu fonduri europene şi guvernamentale, consorţiu din care să facă parte municipiul Cluj-Napoca şi comunele limitrofe Floreşti, Apahida, Baciu şi Feleacu.
‘Înfiinţarea consorţiului se face prin hotărâri de consiliu local, de acorduri de asociere adoptate în cele cinci localităţi. Principalele beneficii pentru comunităţi sunt eficienţa sporită a serviciilor publice, implementarea de investiţii cu fonduri europene şi guvernamentale şi utilizarea eficientă a resurselor umane’, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Călin Groza, consilier local USR Cluj-Napoca, iniţiatorul propunerii.
El a adăugat că înfiinţarea unui astfel de consorţiu este posibilă în urma apariţiei unui cadru legislativ nou, prevăzut în PNRR, care se referă la ‘unificarea teritorială voluntară’ şi că nu vede de ce primarul Emil Boc s-ar opune unui astfel de proiect.
USR ar urma să iniţieze negocieri cu partidele din Consiliul Local Cluj-Napoca pentru înfiinţarea acestui consorţiu care nu va avea personalitate juridică.
Potrivit celor din USR, prin viitorul consorţiu se doreşte armonizarea PUG- urilor celor cinci localităţi şi crearea unui masterplan pe baza căruia se pot creiona viitoare investiţii.
Ei arată că printre proiectele viitorului consorţiu se numără identificarea de terenuri în zona metropolitană pentru construirea unui parc industrial tehnologic de amploare, în care pot fi făcute baterii pentru maşini electrice, biotehnologii etc.
Susţinătorii proiectului sunt consilierii locali ai USR Călin Groza, Maria Rodilă, de la Apahida, Andreea Florea, de la Feleacu, Gabriel Barz, de la Baciu, Lucian Contraş şi Dan Dehenes, de la Floreşti.