Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, marţi, posturile Naşul TV cu amendă de 30.000 de lei şi Global News cu două amenzi de câte 20.000 de lei.
Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis aplicarea mai multor sancţiuni.
S-a decis o amendă de 30.000 de lei pentru postul Naşul TV pentru nerespectarea prevederilor articolului 3 alineatul (2) din Legea audiovizualului 504/2002, precum şi pentru încălcarea dispoziţiilor articolului 64 alineatul (1) litera a) şi b) şi ale articolului 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual în cadrul emisiunii de dezbatere ‘Să vorbim despre tine’ difuzată în data de 12 aprilie.
Conform CNA, invitata emisiunii a fost senatoarea Diana Iovanovici-Şoşoacă, iar printre afirmaţiile din emisiune s-au regăsit: ‘La Carei în acest moment situaţia este gravă. Carei-ul este plin de soldaţi, de jandarmi, de poliţişti aduşi din toate părţile ţării pentru a ataca români. Atenţie! Pentru a ţine românii departe de evenimentul care este organizat de instituţiile statului român, care s-au predat în faţa instituţiilor Ungariei, astfel că la acest moment Carei-ul este de fapt predat guvernului Ungariei, un fapt de o trădare care nu s-a mai întâlnit în România’ (titlul afişat pe ecran: ‘Preşedinta Ungariei, vizita privată în săptămâna mare’); ‘Este posibil ca până în noaptea de Paşte să mai avem nişte atacuri ca naţie şi ca ţară. (…) Astăzi, sute de tancuri au traversat Moldova pe la Iaşi şi s-au dus pe la vama Albiţa. (…) Tancurile se îndreaptă spre Transnistria şi Găgăuzia’.
Postul Global News a fost sancţionat cu o amendă de 20.000 de lei pentru ediţia din 5 aprilie a emisiunii de dezbatere ‘Starea de veghe’, precum şi pentru ştirea ‘Documente secrete publicate prin ordinul Curţii Federale din SUA demonstrează că Pfizer, FDA şi verificatorii de fapte au minţit când au spus că în vaccinurile anti-COVID nu există oxid de grafen’ difuzată în cadrul emisiunii ‘Ştirile Global News’ din 12 aprilie.
La difuzarea acestor emisiuni, se explică în comunicatul CNA, radiodifuzorul nu a respectat prevederile articolului 64 alineatul (1) litera a) şi b) din Codul audiovizualului conform cărora: ‘În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă’.
Global News a mai fost amendat cu 20.000 de lei pentru modul în care a fost abordat în ediţiile din 18, 19, 20, 21 şi 26 aprilie ale emisiunii ‘Ştirea exactă’ subiectul referitor la proiectul de lege privind organizarea activităţii de prevenire a separării copilului de familie. Radiodifuzorul nu a ţinut cont de dispoziţiile articolului 64 alineat (1) literele a) şi b) şi nici de cele ale articolului 66 din Codul audiovizualului. În emisiune s-au făcut afirmaţii precum: ‘Deşi scopul declarat al acestui proiect de lege este unul nobil, urmărindu-se sprijinirea familiilor aflate în situaţii de risc, atragem atenţia că în realitate se are în vedere şi se va putea ajunge la: prezumţia de culpabilitate a părinţilor, instituţionalizarea masivă a copiilor, creşterea rolului statului în apărarea interesului copiilor în detrimentul părinţilor şi multe altele pe care o să le aducem aici în discuţie cu invitaţii noştri de la această oră’; ‘E adevărat, legea în ansamblu reprezintă un atac grosolan la drepturile şi libertăţile noastre, stabilite prin Constituţie, consider că această lege e mai periculoasă decât legile rasiale de la Nurenberg’.
De asemenea, postul Global News a fost sancţionat cu o somaţie publică deoarece în cadrul emisiunii ‘Starea de veghe’ difuzată în zilele de 4 şi 7 aprilie nu s-a ţinut cont de prevederile articolului 139 din Codul audiovizualului, conform cărora: ‘Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală’.
Articolul 3, alineatul (2) din Legea audiovizualului prevede că ‘Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor’.
Codul de reglementare a conţinutului audiovizual precizează la articolul 66 că ‘În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică’.