Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat, joi, cu două somaţii publice, postul Realitatea Plus.
Potrivit unui comunicat al CNA, transmis miercuri AGERPRES, întrunit în şedinţă publică, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice postului Realitatea PLUS câte o somaţie publică pentru ediţia din 12 martie a emisiunii ‘Culisele Statului Paralel’ şi emisiunea ‘România suverană’ din 9 martie.
Emisiunea ‘Culisele Statului Paralel’ din 12 martie a fost difuzată fără a se ţine cont de dispoziţiile articolului 40 alineatul (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, respectiv ‘În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt’.
De asemenea, în emisiunea ‘România suverană’ din 9 martie, moderatoarea a făcut diverse afirmaţii referitoare la activitatea ministrului Agriculturii, Petre Daea, printre acestea fiind ‘Şi tu vii la televizor, Petre Daea, la 100 de ani, şi spui promisiuni’. Radiodifuzorul a încălcat astfel prevederile articolul 47 alineatul (4) din Codul audiovizualului, potrivit cărora ‘Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unei persoane pe baza apartenenţei acesteia la un grup/o comunitate definit(ă) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice’.
În aceeaşi şedinţă, Consiliul a decis aplicarea unei amenzi de 20.000 de lei societăţii TEZAUR RTV SRL (Melos TV) din Bucureşti pentru încălcarea prevederilor articolul 54 alineatul (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora ‘Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să solicite Consiliului acordul pentru orice modificare intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e)’.