test
AcasăStiri generaleCNA: Mai multe televiziuni amendate; au încălcat legislaţia referitoare la afişarea numărului...

CNA: Mai multe televiziuni amendate; au încălcat legislaţia referitoare la afişarea numărului Telverde

Mai multe televiziuni au fost sancţionate, marţi, de Consiliul Naţional al Audiovizualului cu o amendă de 10.000 de lei, fiecare, şi cu somaţii publice din cauza neasigurării informării victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon Telverde destinat acestora.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis AGERPRES, întrunit în şedinţă publică, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţiile de specialitate ca urmare a sesizărilor primite pentru 19 posturi centrale de televiziune şi pentru 14 posturi regionale şi locale din judeţul Constanţa şi din judeţele învecinate.

Au fost monitorizate emisiuni de ştiri şi dezbateri difuzate în zilele de 5 şi 6 ianuarie, în cadrul cărora a fost prezentat cazul unui deputat AUR care şi-ar fi agresat soţia.

Constatând încălcarea dispoziţiilor art. 42 indice 2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 (‘În cadrul difuzării în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care abordează tema violenţei domestice este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon Telverde destinat victimelor violenţei domestice’), Consiliul a decis să aplice următoarele sancţiuni:

* câte o amendă de 10.000 de lei posturilor TVR 1, TVR 2, TVR Info, România TV, NCN, Naţional TV, Naţional 24 Plus, Metropola TV, Kanal D;

* câte o somaţie publică posturilor Antena 1, Antena 3, B1 TV, Digi 24, Pro TV, Realitatea PLUS, Litoral TV, Dotto TV, Dobrogea TV.

Propunerea a fost făcută de Cristina Pocora, membru CNA, care a afirmat că a luat decizia ‘fără plăcere’, dar ‘potrivit legii’.

‘Am dat cel puţin trei scrisori (scrisori de atenţionare – n.r.), am avut discuţii în Consiliu şi au existat sancţiuni în ultimul an pe acest lucru, am vorbit de nenumărate ori despre Telverde şi chiar cu reprezentanţii posturilor, care s-au angajat cu noi de faţă că vor fi mult mai atenţi la această chestiune şi, cu toate astea, iată că bâjbâim încă. Şi, dacă nu facem un pas în a arăta fermitate în tratarea acestui subiect, bâjbâim şi următorul an. (….) Legea m-a adus aici. Fără plăcere, dar trebuie să trecem la următorul pas. Aşa, ne scăldăm în scrisori’, a argumentat Pocora.

O altă propunere, a lui Mircea Toma, care viza sancţionarea cu somaţii a tuturor televiziunilor amintite, nu a întrunit numărul de voturi necesar.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a sancţionat cu amendă de 10.000 de lei postul Naşul TV, pentru ediţiile din 10 şi 12 ianuarie ale emisiunii ‘Să vorbim despre tine’.

‘Prin modul de abordare a temei referitoare la vaccinarea anti-COVID şi efectele adverse ale vaccinurilor, radiodifuzorul a încălcat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, precum şi dispoziţiile art. 64 alin. (1) lit. a), b) şi ale art. 66 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual’, precizează CNA.

Sancţiunea a fost propusă de Mircea Toma.

‘Sunt prezentate doar poziţii antivaccin. Acesta este viciul principal al celor două emisiuni. Faptul că sunt dezechilibrate şi încalcă articolul 66 din Cod, care solicită radiodifuzorilor să asigure imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizate libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie. (…) Propun amendă 10.000 de lei pentru cele două emisiuni. Ele sunt legate, nu au caracter de unitate editorială, deci nu le voi trata separat’, a spus Toma.

De asemenea, postul Aleph News a fost sancţionat cu somaţie publică pentru emisiunea ‘Ştiri’ din data de 11 ianuarie, difuzată fără a se ţine cont de prevederile art. 65 lit. e) din Codul audiovizualului. Potrivit acestora, ‘în emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (…) e) în cazul prezentării de înregistrări provenind din surse externe redacţiei, să se precizeze acest lucru pe tot parcursul înregistrării; dacă imaginile provin de la un alt post de televiziune, trebuie precizat acest lucru înainte de difuzarea lor, iar sigla postului de la care au fost preluate trebuie să fie vizibilă pe tot parcursul difuzării’.

În aceeaşi şedinţă, Consiliul a aprobat solicitarea societăţii Telenova SRL din Timişoara de acordare a licenţei audiovizuale pentru difuzarea prin reţele de comunicaţii electronice a serviciului de programe Televiziunea 8 TV.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks