Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat, joi, postul Realitatea Plus cu o amendă de 10.000 de lei din cauza încălcării legislaţiei audiovizuale prin prezentarea ‘lipsită de echilibru’ a războiului din Ucraina.
Întrunit în şedinţă publică, CNA a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate, ca urmare a autosesizării şi a sesizărilor primite, pentru emisiuni de dezbateri difuzate în perioada 1 – 12 martie de postul de televiziune Realitatea Plus, în cadrul cărora au fost abordate subiecte ce au legătură cu agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
‘Constatând nerespectarea prevederilor legislaţiei audiovizualului, Consiliul a decis sancţionarea radiodifuzorului cu amendă de 10.000 de lei, pentru că, la difuzarea ediţiilor din 1, 3, 6, 8, 9, 10 şi 11 martie ale emisiunii ‘Culisele Statului Paralel’, a încălcat dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 şi ale art. 66 şi 67 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual’, precizează CNA într-un comunicat transmis, joi, AGERPRES.
Pentru ediţia din 3 martie, membrii Consiliului au reţinut la stabilirea sancţiunii şi nerespectarea prevederilor art. 40 alin. (4) din Cod.
Fostul preşedinte al CNA Răsvan Popescu a atras atenţia că în cazul Ucrainei vorbim de ‘o balanţă profund dezechilibrată’, datoria jurnaliştilor fiind aceea de a prezenta lucrurile ‘în limitele adevărului’.
‘Eu aş vrea să mă refer la emisiunea doamnei Alexandrescu (Anca Alexandrescu – n.r.) în ansamblul său, nu la o ediţie sau alta, mai ales că ne-a invocat pe noi. Nu vă opreşte nimeni să puneţi lucrurile în balanţă. Asta e o premisă falsă. Doar că în această balanţă unii au invadat Ucraina, ruşii, şi Vestul se străduieşte s-o apere. Acum, poate că nu au fost mereu măsurile cele mai inspirate sau au venit cu întârziere. Dar, oricum am lua această balanţă, ea nu e în echilibru. E o balanţă între nişte barbari care omoară oameni şi alţii care poate nu au fost cei mai eficienţi în a apăra Ucraina. Eu zic că e o mare diferenţă. Atât timp cât prezentaţi această balanţă în limitele adevărului (…), nu o să aveţi probleme’, a spus Popescu.
Dorina Rusu, membru CNA, a reproşat ‘lipsa de echilibru’.
‘O privire generală asupra tuturor emisiunilor îmi arată o lipsă de echilibru. Dacă luăm cele nouă – zece emisiuni de la început până la sfârşit – nu ştiu dacă este ceva amendabil – prin felul în care este direcţionată dezbaterea de către realizator, de către moderator, prin felul în care sunt abordate temele… Şi mie mi se pare că încă de la început este prezentă lipsa de echilibru. Şi felul în care este abordat subiectul cu acel documentar legat de Zelenski… şi nu numai asta. Şi în momentul în care unul dintre invitaţi spune foarte clar ‘dacă ai făcut un documentar despre Zelenski, de ce nu este şi unul legat de Putin?’, ‘De ce să fie şi unul despre Putin? Să fie unul despre Baiden’. Lipsa de echilibru este evidentă, asta este problema cea mai mare, în afară de lipsa de informaţie corectă, care este prezentă în acea emisiune. Sunt lucruri evidente. Sunt minciuni’, a spus Rusu.
Şi Ionel Paler a semnalat faptul că, având în vedere ‘contextul înfiorător internaţional în care mor oameni, în care suntem cu un conflict care poate să degenereze la graniţele României (…), nu poţi să-ţi mai pui întrebarea cine este agresorul’ în războiul din Ucraina.
Mircea Toma a remarcat ‘toxicitatea’ emisiunilor realizate de Anca Alexandrescu.
‘N-o să punem pumnul în gura doamnei Alexandrescu, are libertate de opinie. 90% din ce se întâmplă în emisiunile acestea sunt opinii. Nici legea şi nici spiritul legii şi nici spiritul democraţiei nu ne permit să intervenim cu forţă împotriva opiniei. Doamna Alexandrescu este liberă să aibă această opinie. Dar ce putem noi să facem acum este să alertăm, cu ajutorul jurnaliştilor care povestesc ce facem noi aici, să transmită mai departe că Mircea Toma de la CNA avertizează publicul consumator de emisiuni ale Ancăi Alexandrescu că sunt toxice. Asta nu este o amendă, e o opinie. Dar aş vrea să o văd rostogolită, pentru că un public prevenit va fi vaccinat faţă de aceste mesaje şi o să se uite la ea identificându-i exact derapajele despre care vorbeam’, a spus Toma.
El a precizat însă că în emisiuni apar o serie de afirmaţii precum cele despre laboratoare, ‘care nu sunt interceptate’ de Anca Alexandrescu, depăşindu-se nivelul opiniei, şi a propus o amendă de 5.000 de lei.
La rândul său, Cristina Pocora a propus o amendă de 15.000 de lei, care, la fel ca şi propunerea lui Mircea Toma de 5.000 de lei, nu a trecut la vot.
În urma unor mai multe tururi de scrutin, membrii CNA au votat o amendă de 10.000 de lei, la propunerea lui Mircea Toma, care a retras propunerea de 5.000 de lei, la fel ca şi Cristina Pocora, care a renunţat la amenda de 15.000 de lei.
Potrivit art (2) din Legea audiovizualului, ‘Toţi radiodifuzorii au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor’.
Conform art. 66 din Codul audiovizualului, ‘În programele de ştiri şi dezbateri, informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică’.
La art. 67 din Cod se stipulează că ‘în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii’.
De asemenea, Codul de reglementare a conţinutului audiovizual stipulează la art. 40 (4) că ‘Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea’.