AcasăStiri generaleCNA: Tema violenţei asupra femeii în cadrul programelor audiovizuale - prioritară în...

CNA: Tema violenţei asupra femeii în cadrul programelor audiovizuale – prioritară în activitatea Consiliului

Tema violenţei asupra femeii în cadrul programelor audiovizuale este prioritară în activitatea Consiliului Naţional al Audiovizualului, instituţia propunându-şi o acţiune ‘pro activă’ în acest sens, de conştientizare la nivel naţional în parteneriat cu radiodifuzorii.

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, în acest an, în cadrul şedinţelor publice, Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat de mai multe ori cu reprezentanţii radiodifuzorilor despre modul în care este prezentată femeia în spaţiul audiovizual ca victimă a violenţei domestice, iar în cazul în care a constatat derapaje de la prevederile legislaţiei, a decis aplicarea unor sancţiuni.

Printre sancţiunile decise de CNA este o amendă de 10.000 de lei aplicată în şedinţa publică din 29 septembrie unui radiodifuzor pentru încălcarea dispoziţiilor art. 47 alin. (3) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, conform cărora ‘Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice’.

O somaţie publică a fost aplicată de CNA unui post de radio în şedinţa din 22 iunie, pentru că, în cadrul unei emisiuni a fost prezentat cazul unei ascultătoare, care fusese lovită de viitorul soţ şi dorea să afle de la psihoterapeutul invitat în emisiune dacă ar putea ajunge, ulterior, o victimă a violenţei domestice.

Totodată, şapte somaţii publice au fost aplicate de Consiliul în şedinţa din 27 octombrie unor posturi centrale de televiziune pentru modul în care a fost reflectat, în data de 30 august, cazul femeii agresate de Fane Văncică.

În contextul Zilei internaţionale pentru eliminarea violenţei asupra femeilor, CNA le reaminteşte radiodifuzorilor că în programele audiovizuale în cadrul cărora este abordată tema violenţei asupra femeilor este obligatoriu să se asigure informarea victimelor violenţei domestice asupra existenţei numărului de telefon ‘Telverde destinat victimelor violenţei domestice’, potrivit art. 42/2 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, Cap III 5 – Protecţia victimelor violenţei domestice.

CNA se alătură astfel campaniei naţionale susţinute de Guvernul României prin Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, CNA acordându-i o atenţie deosebită, lupta împotriva violenţei asupra femeilor fiind una din temele de interes major din spaţiul audiovizual, arată CNA.

Ziua de 25 noiembrie, stabilită de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ca fiind Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei asupra femeilor, este marcată în întreaga lume prin acţiuni complexe de condamnare a oricărei forme de violenţă îndreptate asupra femeilor.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks