AcasăStiri generaleCNDB demarează a doua ediţie a Academiei de Dans şi Performance

CNDB demarează a doua ediţie a Academiei de Dans şi Performance

Centrul Naţional al Dansului (CNDB) va demara, pe 3 octombrie, cea de-a doua ediţie a Academiei de Dans şi Performance, pentru artişti aflaţi la început de drum.

Potrivit unui comunicat al CNDB transmis marţi AGERPRES, cursanţii vor învăţa după un curriculum la cele mai înalte standarde ale artelor performative actuale, de la coregrafi şi dansatori care creează pe marile scene ale lumii.

‘Am iniţiat acest program cu încredinţarea că este posibil un viitor normal pentru cei care-şi găsesc pasiunea şi locul doar pe scenă, în contemporaneitate. Un an de antrenament al minţii şi corpului; apoi, viaţa artistică începe: prezentarea spectacolelor pe scenele din România şi din străinătate’, a declarat Vava Ştefănescu, manager CNDB, citată în comunicat.

Potrivit CNDB, 11 dansatori şi performeri români la început de drum vor beneficia intensiv de educaţie şi formare în dans. Pentru următoarele opt luni, studenţii vor beneficia de workshop-uri, ateliere de creaţie, cursuri practice şi teoretice. Întreaga activitate de formare artistică şi profesională se va realiza sub mentoratul direct al unor coregrafi străini şi români de reputaţie internaţională, cu efortul CNDB.

Printre artiştii care vor preda la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti în perioada octombrie 2022 – mai 2023 se află Lucas Viallefond (profesor la Şcoala Operei Garnier, Teatrul Bolşoi, Batsheva Dance Company), Marta Coronado (laureată a Premiului Bessie, echivalentul Oscarului în dans, acordat de oraşul New York), Laura Aris (profesor de performance acreditat la nivel global), Sigal Zouk (pedagog la Tanzfabrik Berlin), Jan Burckhardt (coregraf-pedagog la Universitatea de dans şi muzică Koln) şi Galina Borissova (medaliată cu aur la Competiţia internaţională de solo din Serbia, cu peste 50 de proiecte artistice în Europa şi SUA).

‘Sunt foarte recunoscător să fiu implicat în acest proiect extraordinar iniţiat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti şi de colegii minunaţi de acolo. Pentru mine a fost un vis să construim o punte între aceste lumi adesea prea separate – între scena independentă şi lumea instituţională şi, de asemenea, între cadrele educaţionale şi câmpul profesional. Am adus laolaltă o echipă fantastică de colegi pe partea de predare, sperăm să avem o echipă la fel de extraordinară de participanţi, să lucrăm în profunzime, să ne distrăm şi să parcurgem împreună această călătorie de explorare artistică’, a declarat coregraful Jan Burckhardt.

Tinerilor artişti li se vor pune la dispoziţie toate instrumentele şi procesele de lucru de care are nevoie, astăzi, un dansator contemporan din cele mai prestigioase companii de profil. De la tehnici de pre-dans şi atelier de repertoriu, până la practici de improvizaţie şi generare de mişcare pornind de la text şi imagine, studenţii-dansatori vor urma o programă conformă cu cele mai complexe practici şi estetici ale artelor performative, într-un mediu intim şi provocator, se precizează în comunicat.

Deoarece actuala ediţie se desfăşoară pe o perioadă de trei ani, la finalul primului an de studiu toţi cursanţii vor crea un spectacol de grup, iar câţiva dintre ei, în urma competenţelor dovedite, vor fi selectaţi în cel puţin trei spectacole de dans internaţionale, produse şi distribuite în centre şi festivaluri din regiunea sud-est europeană, se mai arată în comunicat.

Evenimentul este organizat de Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) în parteneriat cu organizaţiile Brain Store Project Foundation (Sofia) şi Stanica – Service for Contemporary Dance (Belgrad).

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks