Premierul Florin Cîţu a declarat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, că Pogromul de la Iaşi, din iunie 1941, reprezintă o ‘pagină neagră’ din istoria României, subliniind necesitatea asumării trecutului.
El a afirmat că Pogromul de la Iaşi a fost cel mai mare mascacru antisemit de pe teritoriul României din epoca modernă.
‘Rememorăm astăzi ceea ce umanitatea a numit cea mai întunecată epocă a existenţei sale. În acelaşi timp, noi, ca naţiune, trebuie să asumăm deschis că nu tot trecutul nostru a fost glorios, ca şi atâtea alte ţări din Europa şi în România deciziile celor care au deţinut puterea politică şi militară la acele timpuri au transformat statul, făcându-l o maşinărie a barbariei, de anihilare a drepturilor, de inimaginabile persecuţii şi de eliminare fizică a comunităţilor evreieşti, rome şi a altor categorii vulnerabile. (…) Şedinţa solemnă de astăzi este dovadă că România se schimbă atunci când există voinţă, solidaritate pentru adevăr, responsabilitate, asumare şi mai ales pentru a apăra democraţia şi societatea’, a declarat Cîţu.
El a adus un omagiu victimelor Holocaustului.
‘Ceea ce s-a întâmplat la Iaşi acum opt decenii ne aminteşte despre o suferinţă peste limita imaginaţiei, ne aminteşte despre cruzime, sălbăticie şi crimă. Trenurile morţii, asasinatele individuale, persecuţiile, torturile, umilinţele, gropile comune, toate au fost acolo. Imaginea victimelor, a atrocităţilor, a celor peste 13.000 de victime bărbaţi şi femei, a sutelor de copii, bătrâni şi a destinelor frânte de acum opt decenii de la Iaşi trebuie să rămână o neclintită mărturie despre nevoia de adevăr, justiţie şi memorie. Abominabilele evenimente care au fost puse în operă de către autorităţile din anii ’40 sub coordonarea regimului Antonescu reprezintă astăzi o pagină neagră din istoria noastră. Suntem datori să vorbim despre ea, să protejăm memoria victimelor, să condamnăm făptuitorii şi să transmitem generaţiilor următoare lupta noastră, a tuturor, ca asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată’, a afirmat premierul.
Florin Cîţu a subliniat că PNL a avut mereu vocaţia libertăţii, a toleranţei şi a respectului pentru memorie.
‘Datoria noastră este de a rămâne vigilenţi, responsabili, de a lua decizii curajoase pentru a-i proteja de cei vulnerabili şi democraţia noastră. Reafirm sprijinul deplin al actualului Executiv pentru promovarea politicilor de memorie, combaterea antisemitismului, extremismului, xenofobiei, homofobiei şi a tuturor formelor de intoleranţă şi violenţă politică sau simbolică’, a spus premierul.
Cîţu a precizat că în cele şase luni de la preluarea mandatului de premier a promovat şi adoptat măsuri pentru promovarea memoriei victimelor Holocaustului, sprijinirea educaţiei şi pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului. El a amintit că PNRR cuprinde finanţare pentru viitorul Muzeu naţional de istorie a evreilor şi a Holocaustului.
Plenul reunit al Parlamentului comemorează, pentru prima dată în istoria sa, într-o şedinţă solemnă, victimele Pogromului de la Iaşi, din iunie 1941.