Comisia Europeană şi-a exprimat din nou îngrijorarea, vineri, cu privire la indicii din ce în ce mai numeroase privind o operaţiune de influenţă online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok.
Un mesaj în acest sens a fost postat pe X de Henna Virkkunen, vicepreşedinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie al Comisiei Europene.
Politiciana finlandeză aminteşte că Executivul comunitar a luat măsuri în temeiul legii europene privind serviciile digitale (Digital Services Act, DSA).
„Într-adevăr, vicepreşedinta executivă Virkkunen tocmai a emis un tweet şi suntem îngrijoraţi de indicii privind operaţiuni de influenţă online străine coordonate care vizează alegerile din România, în special pe TikTok”, a confirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Thomas Regnier în conferinţa de presă zilnică.
„Acesta este motivul pentru care, începând de ieri (joi – n.r.), Comisia a luat o măsură suplimentară în cadrul DSA. Comisia a trimis către TikTok o nouă solicitare de informaţii, de data aceasta solicitând platformei să transmită observaţii cu privire la aspectele ridicate în documentele de informaţii care au fost declasificate de autorităţile române, precum şi la informaţiile transmise şi acţiunile întreprinse de TikTok ca urmare a acestor aspecte. TikTok are obligaţia de a furniza Comisiei toate aceste informaţii în termen de 24 de ore. De ce este un termen atât de scurt? Tocmai pentru că TikTok trebuie să îşi sporească resursele pentru a contracara manipulările de informaţii înaintea alegerilor din weekendul care urmează”, a detaliat oficialul.
Comisia Europeană a anunţat joi că şi-a intensificat monitorizarea platformei TikTok în conformitate cu Regulamentul privind serviciile digitale (DSA), în contextul alegerilor din România, şi că a emis un „ordin de reţinere” pentru TikTok în temeiul DSA, ordonând platformei să îngheţe şi să păstreze datele legate de riscurile sistemice reale sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta asupra proceselor electorale şi a discursului civic din UE. Comisia dispune păstrarea documentelor şi a informaţiilor privind orice încălcare sistematică a condiţiilor de utilizare ale TikTok, care interzic utilizarea caracteristicilor de monetizare pentru promovarea conţinutului politic pe acest serviciu.AGERPRES
Articolul Comisia Europeană exprimă noi îngrijorări cu privire la o operaţiune de influenţă online străină coordonată care vizează alegerile în curs din România, în special pe TikTok apare prima dată în Ecopolitic.
Sursa: Ecopolitic.ro