AcasăPoliticaComisia Europeană informează Consiliul şi Parlamentul European în legătură cu intenţia de...

Comisia Europeană informează Consiliul şi Parlamentul European în legătură cu intenţia de a închide MCV pentru România şi Bulgaria

Comisia Europeană informează Consiliul şi Parlamentul European în legătură cu intenţia de a închide Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria, care va fi înlocuit de raportul anual privind statul de drept, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, comisarul european pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova, care şi-a exprimat convingerea că acest lucru se va întâmpla în acest an.

„În ultimul raport MCV privind Bulgaria, din 2019, şi România, din 2022, Comisia a concluzionat deja că Bulgaria şi România au făcut suficiente progrese în îndeplinirea angajamentelor la momentul aderării la UE şi că toate condiţionalităţile din MCV au fost îndeplinite satisfăcător. Pentru a închide oficial MCV, ceea ce intenţionăm să facem, Comisia va adopta o decizie de revocare a deciziei din 2006 care introducea mecanismul, după ce va analiza observaţiile Consiliului şi ale Parlamentului European”, a afirmat Jourova, răspunzând unei întrebări din partea presei despre Bulgaria şi România.

„Astăzi lansăm faza finală. Comisia informează printr-o scrisoare Consiliul şi Parlamentul European de intenţia de a închide MCV pentru România şi Bulgaria, care va fi înlocuit pe deplin de ciclul anual privind statul de drept. Dacă informaţiile mele sunt corecte, Consiliul va face observaţii până la 25 august”, a adăugat ea.

Comisia Europeană a recomandat miercuri României, în raportul privind situaţia statului de drept, să ia măsuri în special la nivel operaţional, pentru a răspunde preocupărilor rămase privind investigarea şi judecarea infracţiunilor penale în sistemul judiciar, inclusiv cele de corupţie, dar notează în acelaşi timp că România a înregistrat progrese semnificative în întărirea dispozitivelor pentru asigurarea independenţei sistemului judiciar şi în abordarea provocărilor operaţionale ale DNA.

Sursa: AGERPRES

Articolul Comisia Europeană informează Consiliul şi Parlamentul European în legătură cu intenţia de a închide MCV pentru România şi Bulgaria apare prima dată în Ecopolitic.

Sursa: Ecopolitic.ro

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks