Deputatul USR Stelian Ion a reiterat marţi, la începutul dezbaterii asupra proiectului privind organizarea judiciară în comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei, solicitarea de a se aştepta avizul Comisiei de la Veneţia, subliniind că acesta nu este obligatoriu în sine, ci devine relevant mai ales prin prisma Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).
‘Discuţia şi pe acest proiect de lege, ca şi discuţia referitoare la celelalte proiecte trebuie să înceapă de la solicitarea noastră de a aştepta avizul Comisiei de la Veneţia şi am văzut în spaţiul public rostogolindu-se această idee cum că acel aviz ar fi inutil, că avem nişte avize date pe nişte legi anterioare şi e suficient să ne raportăm la ele. Este fals, pentru că avizul Comisiei de la Veneţia se obţine faţă de nişte texte de lege concrete, nu faţă de nişte propuneri de principiu. În momentul în care modifici chiar şi o virgulă dintr-un text de lege, el poate schimba total înţelesul acelui text. El nu este obligatoriu în sine, ci devine relevant mai ales prin prisma Mecanismului de Verificare şi Cooperare, care încă este în funcţiune. De foarte multe ori, rapoartele MCV au făcut trimitere la acest instrument foarte util şi anume avizul Comisiei de la Veneţia’, a afirmat fostul ministru al Justiţiei.
În opinia sa, numeroasele amendamente depuse la proiectele legilor Justiţiei arată că acestea au stârnit ‘foarte mari’ nemulţumiri. ‘În momentul în care încerci să-i mulţumeşti pe toţi din sistemul judiciar, sfârşeşti prin a-i nemulţumi pe toţi. Trebuie să faci o alegere, s-a încercat să se mulţumească câte o părticică, să se negocieze câte ceva fiecăruia, dar, de fapt, valul de amendamente care au venit ulterior după promovarea proiectelor nu au arătat decât că au stârnit foarte mari nemulţumiri pe fond aceste proiecte’, a susţinut deputatul USR.
Preşedintele Comisiei parlamentare pentru legile Justiţiei, liberalul Gabriel Andronache, a transmis că discuţiile pe proiectul legislativ privind organizarea judiciară vor porni de la forma adoptată de Camera Deputaţilor.
‘Astăzi avem pe ordinea de zi proiectul de lege privind organizarea judiciară, vom discuta pe forma adoptată de Camera Deputaţilor, suntem sesizaţi pentru a discuta şi a da raport pentru Camera decizională, Senatul României. Vom avea o perioadă de dezbateri generale şi după aceea vom stabili o oră de dezbatere la modul general pentru articole şi amendamente’, a precizat Andronache.