Comisia parlamentară comună pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii SRI a decis, marţi, că va propune Parlamentului accelerarea actualizării şi adoptării unei legislaţii clare, bine definite, în domeniul securităţii naţionale.
‘Membrii Comisiei de control au decis că vor propune Parlamentului accelerarea actualizării şi adoptării unei legislaţii clare, bine definită, predictibilă şi previzibilă în domeniul securităţii naţionale. (…) Şedinţa Comisiei din 7 septembrie a.c., prezidată de domnul senator Cristian Chirteş, s-a desfăşurat cu participarea reprezentanţilor conducerii SRI, care au prezentat membrilor Comisiei Raportul de activitate pe anul 2020 al Serviciului Român de Informaţii. Anul 2020, anul pandemiei COVID-19, este contextul care a generat viziunea SRI ‘Cunoaştere pentru o Românie rezilientă’. Pe fondul noilor provocări, activitatea SRI s-a concentrat pe asigurarea rezilienţei instituţionale a SRI şi a statului român’, se arată într-un comunicat de presă transmis de Comisia SRI.
În context pandemic, adaugă sursa citată, ameninţările la adresa securităţii naţionale nu au trecut în plan secund, nici nu s-au diminuat în intensitate. Dimpotrivă, fenomene ca terorismul, criminalitatea organizată, spionajul, ameninţările cibernetice sau dezinformarea au găsit oportunităţi noi de manifestare şi amplificare.
‘Chiar şi în noile circumstanţe, SRI a continuat să îşi îndeplinească misiunile şi rolul democratic încredinţat, oferind beneficiarilor legali informaţii relevante şi utile spre valorificare, astfel încât beneficiarul final al activităţii de informaţii să fie întotdeauna cetăţeanul. Serviciul Român de Informaţii este astăzi un serviciu modern, aflat într-o nouă etapă a evoluţiei sale. Actualul proces de transformare a instituţiei va permite SRI să rămână un reper de stabilitate pentru statul român. În cadrul şedinţei a fost dezbătut şi subiectul cadrului normativ în vigoare, care este depăşit de realităţile socio-economice interne, inclusiv raportat la condiţiile mediului internaţional de securitate şi statutului ţării noastre de membru UE şi NATO’, se mai arată în comunicat.
Potrivit atribuţiilor legale, Comisia primeşte şi examinează raportul de activitate al SRI şi urmează să întocmească un raport propriu pe care îl va înainta Birourilor Permanente Reunite de îndată ce acesta va fi finalizat.