Turiştii care doresc să aibă o experienţă inedită, să se deconecteze de la viaţa agitată şi să descopere sunetele şi culorile naturii sunt beneficiarii unui proiect european derulat în judeţul Braşov, prin care au fost create ‘zone de linişte’ în mijlocul pădurii.
O astfel de ‘zonă de linişte’ se află la marginea oraşului Râşnov, la peste 700 de metri altitudine, unde poţi ajunge făcând o drumeţie de aproximativ o jumătate de oră şi unde, sub îndrumarea unor ghizi pricepuţi, inclusiv cu ajutorul unor exerciţii, poţi să te relaxezi şi să te decontectezi de agitaţia vieţii cotidiene şi să te conectezi cu natura şi cu tine însuţi.
Conceptul de zonă de linişte a apărut în Finlanda, de unde a fost adus la Braşov de Consiliul Judeţean, în cadrul amplului proiect european ThreeT (Thematic Trail Trigger) – ce vizează dezvoltarea unui turism sustenabil – şi valorificat ca şi atracţie turistică.
‘În ultimii ani, a crescut interesul turiştilor şi a locuitorilor din marile oraşe pentru evadare în natură pentru a regăsi o pace anume, o conexiune cu natura, dar şi o distanţare socială. Aceste activităţi presupun descoperirea unor locuri deosebite, departe de activităţile umane şi cu o natură sălbatică. S-a dovedit că natura, şi în mod deosebit pădurile, au efecte benefice asupra omului. O excursie în pădure poate reduce stresul, poate ajuta la relaxare şi poate genera o emoţie pozitivă, deoarece mirosurile copacilor, sunetele pâraielor şi senzaţia de soare prin frunzele pădurii au un efect calmant. Conceptul de zone de linişte, dezvoltat de cei din Finlanda, este potrivit caracteristicilor geografice ale judeţului Braşov – o zonă muntoasă, cu un patrimoniu natural vast şi diversificat, în special în partea rurală mai puţin dezvoltată din punct de vedere al zonelor turistice, dar şi peisaje urbane fezabile pentru acest concept’, a explicat Alina Szasz, manager de proiect.
Conform acesteia, prin proiectul pilot al CJ Braşov, derulat în perioada mai 2021 – august 2022, au fost create două zone de linişte, una în zona urbană, la Râşnov – Poiana Schleif, şi alta în cea rurală, în zona Holbav-Şinca Nouă – Codlea în urma unor măsurători ale zgomotelor, efectuate cu ajutorul specialiştilor Universităţii Transilvania Braşov, şi a unei analize care a luat în calcul mai mulţi factori, printre care distanţa faţă artere intens circulate de autovehicule, existenţa unor rute alternative de transport pentru a nu încuraja venirea turiştilor cu maşini – în comun, metropolitan, în cazul Râşnovului, respectiv traseu de bicilete spre Holbav – sau existenţa unor asociaţii de turism care să preia, ulterior, produsul turistic.
Pentru viitor, alte 14 zone din judeţul Braşov au fost identificate împreună cu specialiştii de la Universitatea Transilvania Braşov şi au fost cuprinse într-un plan de dezvoltare a rutei zonelor de linişte.
Beneficiari ai acestui proiect pilot sunt pe de o parte turiştii, dar şi afacerile locale cum ar fi unităţile de cazare, restaurantele, producătorii (fermieri, meşteşugari), ghizii, agenţiile de transport, furnizorii de echipamente sportive şi de agrement etc., precum şi autorităţile publice locale, inclusiv furnizorii de servicii de sănătate şi administratorii ariilor naturale protejate, a menţionat sursa citată.
În cursul lunii septembrie, turiştii mai pot să beneficieze gratuit de serviciile celor cinci ghizi care îi vor însoţi pe cele două trasee, de la Râşnov şi Holbav. AGERPRES / (AS – autor: Diana Dumitru, editor: Marius Frăţilă)