Concursul Internaţional ‘George Enescu’ a debutat duminică, la Ateneul Român, cu Concertul de Gală susţinut de Filarmonică, sub bagheta dirijorului leton Ainars Rubiks.
‘Aştept cu foarte mare emoţie şi bucurie începerea astăzi, exact la 64 de ani de la debutul primei ediţii a Festivalului şi Concursului, în anul 1958. Muzica revine în sala de concert fără restricţii, după ani de pandemie şi tocmai de aceea ediţia de anul acesta se desfăşoară sub sloganul ‘Muzica speranţei / Music of Hope’. Vă aşteptăm pe toţi să simţiţi magia şi speranţa pe care muzica ne-o dă, la Ateneul Român, la concertele şi recitalurile concursului. Biletele le puteţi găsi pe Eventim, iar accesul la semifinale este gratuit pentru toată lumea’, a declarat pentru AGERPRES directorul interimar al ARTEXIM, Cristina Uruc.
Ea a menţionat că directorul artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional ‘George Enescu’, maestrul Cristian Măcelaru, va fi în Bucureşti pe ‘la mijlocul lunii septembrie, special pentru concurs’.
Maestrul Iosif Prunner, dirijorul Corului Filarmonicii ‘George Enescu’, a mărturisit că aşteaptă ‘cu bucurie’ începerea unei noi ediţii a Concursului Enescu.
‘Filarmonica întâmpină (noua ediţie a Concursului Enescu – n.r.) cu braţele deschise şi cu bucuria intrării într-un normal, să spun aşa. Mă bucur că de la ediţia trecută începem alternativ cu cele două ediţii, festival – concurs. Mă bucur că maestrul Cristian Măcelaru va înregistra lucrările lui Enescu. Domnia sa va continua ce a făcut maestrul Vladimir Jurowski (fostul director artistic al Festivalului şi Concursului Enescu – n.r.)’, a declarat pentru AGERPRES Iosif Prunner.
Şi criticul muzical Dumitru Avakian aşteaptă ediţia din acest an a competiţiei cu speranţa apariţiei unor noi nume ale artei interpretative, capabile să se impună pe scena internaţională.
‘În general cei care mizează să ajungă pe trepte înalte se pregătesc şi pregătirile sunt în general bune în câteva locuri din lume şi iată că bucuria mare o aduce faptul că în jurul lui Enescu şi al muzicii româneşti se face o mişcare absolut firească. Şi nu de azi, nu de ieri, iată că din ’58. Am fost şi atunci la primele ediţii şi poate că elanul din primele ediţii a mai scăzut, dar de fiecare dată, la doi, la patru ani apar nume noi, artişti tineri în ascensiune şi acesta e cel mai important lucru pe care îl aşteptăm la fiecare ediţie’, a mărturisit într-o declaraţie acordată AGERPRES
Avakian consideră că apariţia unor noi pianişti, asemenea lui Dan Grigore sau Radu Lupu, afirmaţi la debut în cadrul Concursului Enescu, ‘depinde de conjunctură’.
‘Să nu uităm că şi Dan Grigore şi Radu Lupu au avut parte de o educaţie profesională cum rar se mai întâmplă în zilele noastre. Rar. Şi acest lucru sigur că a hrănit elanul profesional al celor doi pe de-o parte, iar pe de altă parte, darurile, fiecare dintre ei. Aşteptăm. Nu ai de unde să ştii cine cum răsare’, a adăugat Dumitru Avakian.
Programul Galei de deschidere a cuprins o premieră internaţională – An Axe For The Frozen Sea de Karlo Margetic, lucrare premiată la secţiunea compoziţie (categoria Muzică Simfonică) la ediţia precedentă a Concursului ‘Enescu’ şi Concertul în do major pentru vioară, violoncel şi pian op. 56 de Ludwig van Beethoven în interpretarea câştigătorilor ediţiilor anterioare ale Concursului Internaţional ‘George Enescu’ 2020/21: Valentin Şerban – vioară; Jaemin Han – violoncel şi Yeon-Min Park – pian şi Simfonia nr. 9 în do major D 944 de Franz Schubert.
În încheiere, Orchestra Filarmonicii George Enescu a interpretat Simfonia nr. 9 în Do Major de Shubert.
Concursul Enescu va avea loc între 4 şi 18 septembrie la Ateneul Român, pe lângă semifinalele şi finalele cu orchestră ale concursului la cele trei categorii interpretative (vioară, violoncel şi pian), ediţia din 2022 propunând publicului şi o serie de recitaluri extraordinare, susţinute de artişti consacraţi la nivel internaţional.
La Secţiunea Compoziţie intră în concurs 22 de lucrări camerale şi orchestrale, iar câştigătorul secţiunii va fi anunţat pe 18 septembrie. La această ediţie a Concursului Enescu se acordă şi un Premiu pentru Originalitate.
11 candidaţi au fost selectaţi pentru a participa în Semifinala Secţiunii Violoncel a Concursului, ce se va desfăşura luni şi marţi, în două sesiuni: cu începere de la ora 11,00, luni, ora 10,00, marţi şi respectiv ora 16,00 în ambele zile. Finala Secţiunii Violoncel va avea loc pe 8 septembrie, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul Tito Munoz.
La Semifinala Secţiunii de Vioară a Concursului Enescu vor participa 12 candidaţi selectaţi în etapa online. Aceasta se va desfăşura pe 10 şi 11 septembrie, în două sesiuni: cu începere de la ora 10,00, respectiv ora 16,00. Finala Secţiunii Vioară va avea loc marţi, 13 septembrie şi va fi acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu dirijată de maestrul Wilson Hermanto.
Şi la Semifinala Secţiunii de Pian participă 11 candidaţi, iar aceasta are loc în 15 şi 16 septembrie, în două sesiuni: cu începere de la ora 10,00, respectiv ora 16,00. Ultimul eveniment din Concurs, Finala secţiunii pian, va avea loc duminică 18 septembrie, iar Orchestra Filarmonicii George Enescu va fi dirijată de maestrul Kensho Watanabe.
Juriul Concursului Enescu numără anul acesta nouă membri noi faţă de ediţiile anterioare şi este compus din muzicieni consacraţi şi multiplu premiaţi la nivel internaţional, membri ai celor mai prestigioase orchestre ale lumii. Printre ei amintim: David Geringas, Meehae Ryo, Marin Cazacu, Andrea Lucchesini, Peter Jablonski, Luiza Borac, Remus Azoiţei, Krzysztof Wegrzyn, Dmitry Sitkovetsky şi mulţi alţii.
Valoarea totală a premiilor este de 120.000 euro, la care se adaugă şi promovarea internaţională şi lansarea artistică a celor mai talentaţi concurenţi. Câştigarea locului I la Concursul Enescu 2022 este biletul de acces pe scena Festivalului Internaţional George Enescu, ediţia 2023. Astfel, cei mai talentaţi dintre concurenţi vor avea oportunitatea de a concerta în ediţia următoare a Festivalului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii.
Seria recitalurilor extraordinare începe pe 7 septembrie cu David Grimal (vioară) şi Itamar Golan (pian) ce vor interpreta lucrări de Maurice Ravel, Francis Poulenc, Sergei Prokofiev şi Igor Stravinsky. Pe 9 septembrie pe scena Ateneului Român urcă unul dintre membrii juriului la categoria vioară, concertmaestru al Filarmonicii din New York, Frank Huang, alături de violoncelistul Marcel Johannes Kits, laureat al Concursului Enescu, şi de pianista Angela Drăghicescu.
Pe 12 septembrie publicul român are ocazia să asculte o lucrare deosebită, ‘Variaţiunile Goldberg pentru trio de coarde’ de Johann Sebastian Bach, în interpretarea preşedintelui juriului la categoria vioară, Dmitry Sitkovetskyi, alături de David Geringas (violoncel) şi Alexander Gordon (violă). Daria Parkhomenko, câştigătoare a Concursului Internaţional George Enescu în 2018, susţine un recital de pian în 14 septembrie, cu un program compus din lucrări de Cesar Franck, Robert Schumann, George Enescu şi Sergei Rahmaninov.
Ultimul recital din programul ediţiei este programat pe 17 septembrie şi este susţinut de Nelson Goerner (pian) cu un program compus din balade de Chopin şi Suita Iberia de Isaac Albeniz.
O adevărată platformă de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii, Concursul Enescu pune România pe harta muzicii clasice internaţionale, promovând compoziţiile lui George Enescu în rândul noii generaţii de artişti din toată lumea.
Începând cu ediţia 2014, Concursul Internaţional George Enescu este organizat ca eveniment de sine stătător, distinct de Festival, cu participarea publicului.
Având o remarcabilă reputaţie internaţională, Concursul Enescu este membru al World Federation of International Music Competition şi al Alink – Argerich Foundation – Piano Competition Worldwide.