AcasăStiri generaleConducerea Primăriei Braşov susţine că nu este posibilă vicierea sau fraudarea votului...

Conducerea Primăriei Braşov susţine că nu este posibilă vicierea sau fraudarea votului din Consiliul Local

Conducerea Primăriei Braşov susţine că nu este posibilă vicierea sau fraudarea votului prin sistemul online utilizat, aşa cum au susţinut, după ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii PSD şi PNL, lipsa a trei voturi fiind datorată fie faptului că unii consilieri au ‘uitat’ să apese butonul prin care îşi înregistrau votul, fie din cauză că ‘nu au fost prezenţi’ la momentul votului în spatele ecranului calculatorului.

Într-o postare pe Facebook, primarul Allen Coliban a anunţat că ‘nu este posibilă vicierea sau fraudarea votului aşa cum au acuzat unii consilieri în ultimele zile’, informaţiile de natură tehnică fiind prezentate vineri, într-o conferinţă de presă, de directorul Direcţiei Informatice din Primărie, Gabriela Vlad.

‘Noi considerăm că aceasta este singura posibilitate, numai asta s-a putut întâmpla, ca acei trei consilieri ale căror voturi lipsesc să nu fi apăsat butonul ‘submit’ sau să nu fi fost prezenţi la momentul în care formularul de vot a fost lansat’, a declarat Gabriela Vlad.

Şefa Direcţiei Informatice din Primăria Braşov a explicat că, de la momentul declarării stării de urgenţă anul trecut şi până în prezent, şedinţele Consiliul Local se desfăşoară pe platforma zoom meeting, una independentă, securizată, singura aplicaţie care are inclus un sistem de vot online, pentru care s-a achiziţionat licenţă de utilizare, plătindu-se un abonament lunar.

‘Atât administratorul, gazda şedinţei, host-ul, cât şi toţi participanţii nu au acces la bazele de date din aplicaţie, la core-ul, nucleul şi nici la codul sursă al aplicaţiei, astfel că nu putem interveni în nicio formă în ceea ce zoom-ul contorizează, înregistrează şi dispune spre generare – rapoartele de participare şi cele de vot. Ce putem face noi, ca administratori, gazde, putem face configurări – de exemplu să instituim o intrare a participanţilor într-o cameră de aşteptare şi să le permitem accesul la şedinţă sau să interzicem trasferul de fişiere sau share-ul de ecran în timpul şedinţei, ceea ce considerăm nu că ar fi o breşă de securitate, ci una în ce priveşte desfăşurarea şedinţei’, a afirmat Gabriela Vlad.

Consilierul USR PLUS Beatrice Moraru, care a fost preşedinte de şedinţă în momentul votului contestat de consilierii PSD şi PNL, a adăugat că niciun consilier nu a sesizat, la finalul şedinţei, vreo neregulă.

‘Înainte de închiderea şedinţei, niciun consilier local nu şi-a manifestat intenţia de a interveni, de a specifica dacă a avut probleme tehnice sau alte aspecte de invocat, deşi subsemnata am întrebat dacă mai sunt intervenţii’, a declarat Beatrice Moraru în conferinţa de presă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, din martie 2020 şi până în prezent, cu acest sistem de vot au avut loc 25 şedinţe ale Consiliului Local Braşov, în care au fost adoptate 890 de Hotărâri.

Aleşii PSD şi PNL în Consiliul Local Braşov au reclamat, în urmă cu două zile, nereguli la votul din şedinţa extraordinară a acestui for de marţi, pe proiectul privind asocierea dintre municipalitate şi clubul sportiv ACS Steagu Roşu.

Consilierii locali ai PSD Braşov au susţinut că votul unuia dintre ei nu a fost cuantificat, iar liberalii au reclamat că, în cazul unul coleg, conexiunea la conferinţa video s-a întrerupt, iar voturile altor 2 nu au fost înregistrate de sistem, deşi aceştia şi-au exercitat acest drept.

Consilierii PSD au cerut verificări pentru a se depista persoanele vinovate, în timp ce cei de la PNL au susţinut că votul şi, implicit rezultatul acestuia, a fost viciat, solicitând, totodată renunţarea de urgenţă la votul prin platformă video şi introducerea unui sistem de vot electronic special.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks