Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, Ana Rinder, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că redeschiderea Spitalului ‘Elena Beldiman’ din Bârlad pentru pacienţii non-COVID-19 reprezintă un pas spre revenirea la normalitate.
Aceasta a precizat că SJU Vaslui a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de pacienţi în perioada cât spitalul Bârlad a funcţionat ca unitate suport COVID-19, iar o parte dintre serviciile dedicate în special pacienţilor cronici nu au mai putut fi onorate.
‘Redeschiderea Spitalului Bârlad pentru patologia non-COVID înseamnă o revenire la o relativă normalitate, astfel încât spitalul nostru să poată relua şi sectorul de intervenţii chirurgicale programabile pentru pacienţii cronici, reluarea monitorizării pacienţilor cronici în sistem de spitalizare continuă şi toate celelalte servicii medicale pe care nu le-am putut realiza în perioada în care unitatea din Bârlad a primit doar pacienţi COVID. Sperăm ca această normalitate să vină în întâmpinarea pacienţilor care au nevoie de servicii medicale la cerere şi să realizăm un act medical corect şi cât mai aproape de necesităţile pacienţilor’, a afirmat Ana Rinder.
Potrivit managerului, toate secţiile au înregistrat o adresabilitate crescută, în raport cu perioada de dinaintea debutului pandemiei, dar cele mai mari creşteri au fost la Ortopedie, Obstetrică-Ginecologie, Cardiologie sau Psihiatrie. Dacă într-o lună obişnuită la SJU Vaslui se înregistrau în medie 100 de naşteri pe lună, în perioada în care spitalul Bârlad a fost unitate COVID-19, iar pacientele din localitate şi din zonele limitrofe s-au adresat spitalului vasluian, au existat luni în care au fost şi câte 250 de naşteri.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a avizat săptămâna aceasta reluarea activităţii pentru patologia non-COVID la Spitalul de Urgenţă ‘Elena Beldiman’ Bârlad, desemnat anul trecut unitate suport pentru pacienţii infectaţi cu SARS-CoV-2.