Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut sâmbătă, în marja Conferinţei de Securitate de la Munchen, o întrevedere cu ministrul afacerilor externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, în cadrul întâlnirii fiind abordate teme de interes comun pentru avansarea agendei bilaterale, oportunităţile existente în cadrul Parteneriatului Extins dintre România şi India, precum şi aspecte de actualitate şi provocări la nivel global şi regional.
Potrivit unui comunicat al MAE, cei doi miniştri au realizat o evaluare a stadiului dialogului politico-diplomatic, aflat într-o etapă de consolidare accelerată, precum şi a perspectivelor relaţiei bilaterale.
Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a evocat importanţa consolidării Parteneriatului Extins cu India şi a stabilirii unor mecanisme de dialog instituţionalizat pentru implementarea acestuia, având inclusiv în vedere aniversarea anul viitor, în 2023, a 10 ani de la semnarea documentului fondator al Parteneriatului Extins.
De asemenea, cei doi oficiali au evidenţiat importanţa contactelor recente dintre cele două state, inclusiv participarea ministrului indian, la invitaţia omologului român, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române (RADR) din anul 2021.
Bogdan Aurescu a mulţumit omologului său pentru acceptarea efectuării, în perioada următoare, a unei vizite oficiale în România a ministrului indian al afacerilor externe, prilej care va permite abordarea concretă, îndreptată spre rezultate, a efortului comun de dezvoltare şi aprofundare a relaţiilor bilaterale, inclusiv sectoriale.
În acest context, cei doi demnitari au discutat despre principalele domenii de cooperare economică şi sectorială în care poate fi extinsă interacţiunea româno-indiană: IT&C şi noi tehnologii, securitate cibernetică, energie, apărare, cooperare aerospaţială şi domeniul medical.
Bogdan Aurescu şi Subrahmanyam Jaishankar au mai abordat şi cooperarea bilaterală în domeniul forţei de muncă, respectiv al consolidării rezilienţei in diverse domenii, inclusiv în domeniul managementului şi răspunsului la dezastre naturale.
Ministrul Aurescu a remarcat evoluţia în creştere a schimburilor comerciale, care au ajuns în primele 10 luni ale anului trecut la 825 milioane dolari, cu peste 70% creştere faţă de anul anterior, subliniind totodată necesitatea stimulării în continuare a acestei tendinţe pozitive.
Totodată, ministrul român de externe a amintit şi dorinţa părţii române de dezvoltare a relaţiilor culturale, evocând interesul şi pasiunea cercetătorilor români de specialitate pentru studiile de indianistică, precum şi deschiderea României pentru a primi la studii, inclusiv cu burse oferite de statul român, a studenţilor indieni.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat relevanţa strategică sporită a regiunii Indo-Pacific şi a Indiei pentru stabilitatea şi redresarea economică la nivel global, subliniind interesul special al României pentru dialog bilateral consolidat cu statele regiunii, dar şi ca parte activă a Strategiei UE pentru cooperare în regiunea Indo-Pacific.
Cei doi miniştri au evocat, de asemenea, necesitatea intensificării dialogului politic şi sectorial dintre Uniunea Europeană şi India, urmare a rezultatelor Summitului de la Porto, din 8 mai 2021. În acest sens, cei doi miniştri au fost de acord cu privire la necesitatea începerii negocierilor UE-India privind un Acord de Liber Schimb, care va fi benefic ambelor părţi.
Ministrul indian de externe a mulţumit omologului român pentru solidaritatea manifestată, anul trecut în luna aprilie, când România a fost printre primele state ale UE care a sprijinit India, cu concentratoare de oxigen, butelii de oxigen şi alte echipamente medicale în combaterea pandemiei la momentul răspândirii unei noi variante a virusului.
Totodată, cei doi miniştri au realizat un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de actualitate din cadrul dosarelor regionale de interes pentru ambele state, cu accent pe evoluţiile de securitate din proximitatea Ucrainei şi regiunea Mării Negre.