AcasăStiri generaleConferinţa Naţională de Educaţie Muzeală - la Muzeul Satului; Popoiu: Ne implicăm...

Conferinţa Naţională de Educaţie Muzeală – la Muzeul Satului; Popoiu: Ne implicăm în viaţa comunităţii

Specialişti din muzee, universităţi, licee, şcoli şi grădiniţe, centre şi ONG-uri, dar şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii, ai Ministerului Educaţiei, precum şi ai altor instituţii din domeniul educaţiei participă, joi şi vineri, la cea de-a cincea ediţie a Conferinţei Naţionale de Educaţie Muzeală, care are loc la Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’.

Evenimentul s-a deschis joi, în prezenţa secretarului de stat Cristina Nedelcu de la Ministerul Culturii, şi a unor reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, Patriarhiei Române, Poliţiei Române.

Conferinţa oferă, potrivit instituţiei muzeale, un bun prilej pentru specialiştii din domeniul educaţiei muzeale să facă schimb de idei, să discute, să identifice soluţii în adaptarea activităţilor extraşcolare la programele oferite de muzeu şi adaptarea muzeului la cerinţele şcolilor şi publicului larg în spectrul educaţional.

‘Practic, astăzi, la Muzeul Satului, s-au întâlnit toate instituţiile implicate în educaţia nonformală şi formală a tinerilor. Participarea este extrem de importantă şi variată, pentru că sunt reprezentate cele mai mari instituţii muzeale, dar şi muzee de nivel local şi specialişti de la Institutul Naţional al Patrimoniului sau de la Institutul Naţional pentru Cercetare şi Formare Culturală. Noi nu facem altceva decât să creăm un cadru de dezbatere şi de idei între aceste instituţii’, a declarat pentru AGERPRES, directorul general al instituţiei, Paula Popoiu.

Managerul a reamintit că Muzeul Satului desfăşoară foarte multe acţiuni de educaţie muzeală, care se adresează deopotrivă copiilor şi vârstnicilor.

‘Suntem o instituţie direct implicată. De ce? Pentru că, pe lângă educaţia pe care o facem pentru patrimoniu prin patrimoniu, noi ne implicăm în viaţa comunităţii. Muzeul Satului este un muzeu implicat în comunitate şi care dezbate şi alte probleme decât cele legate strict de patrimoniu’, a mai spus Paula Popoiu.

Având în vedere că pandemia de COVID-19 a implicat muzeele în multe provocări în ceea ce priveşte organizarea activităţilor educative pentru publicul larg, iar ‘relansarea’ de anul acesta aduce după sine noi modalităţi de punere în valoare a patrimoniului, tema propusă şi armonizată cu tendinţele europene este Muzeele în Anul European al Tineretului.

Începând din acest an, toate comunicările prezentate în cadrul conferinţei vor fi publicate, astfel încât să fie creat şi un instrument de lucru pentru specialiştii din domeniu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks