Acasă93Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă/ Dobre: România - în top 10 ţări...

Congresul Naţional de Îmbătrânire Activă/ Dobre: România – în top 10 ţări ale căror populaţii îmbătrânesc de la an la an

România se află în top 10 al statelor ale căror populaţii îmbătrânesc de la an la an, iar trei din 10 vârstnici din ţara noastră nu au pe cine se baza în situaţii de necesitate, a informat, miercuri, preşedintele Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă, Alexandra Dobre.

Dobre a menţionat, în deschiderea Congresului Naţional de Îmbătrânire Activă, care se desfăşoară miercuri şi joi, că vârstnicii sunt consideraţi de multe ori o povară. Conceptul de îmbătrânire activă, lansat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în 2012, are scopul de a schimba această idee, a explicat ea.

‘Vârstnicii sau seniorii sunt consideraţi de multe ori a fi o povară. Acest concept vizează optimizarea oportunităţilor pentru sănătate şi securitate în scopul îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor vârstnice. Termenul se referă, de asemenea, la combinarea participării persoanelor în vârstă la viaţa economică, socială, culturală, spirituală cu abilitatea de a rămâne activi atât fizic, cât şi mental în continuare’, a explicat Alexandra Dobre.

Potrivit acesteia, studiile sociologice adresate persoanelor vârstnice din România arată că 55% dintre acestea spun că se simt singure, peste 30% nu interacţionează cu mai mult de trei, patru persoane într-o lună, iar trei din 10 vârstnici nu au pe cine se baza în situaţii de necesitate.

‘Deci, bunicii şi părinţii noştri de multe ori, peste 30% dintre dânşii, nu au cu cine socializa, discută cu maxim trei – patru persoane într-o lună întreagă. Este dramatic. Ca să nu mai spunem că unii dintre ei declară că au o stare proastă de sănătate atât fizică, cât şi mentală’, a completat preşedintele Asociaţiei Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă.

Dobre a subliniat că trebuie ridicat nivelul de conştientizare asupra îmbătrânirii demografice a populaţiei globului şi, mai ales, a populaţiei ţării noastre.

‘Ne aflăm în top 10 ţări ale căror populaţii îmbătrânesc de la an la an. La noi îmbătrânirea se întâmplă cu 20 – 30 de procente anual la nivelul populaţiei. Este foarte îngrijorător. Ştiu că pe agendă sunt mai multe probleme, dar trebuie să ne oprim puţin şi să ne gândim şi la aceasta, pentru că fenomenul acesta ajunge la un moment dat să pună foarte mare presiune şi pe sistemul social şi pe sistemul de politici publice şi pe sistemul de sănătate, de pensii, pe sistemul economic al ţării. Ne priveşte pe fiecare dintre noi’, a transmis ea.

Asociaţia Institutul Român pentru Îmbătrânire Activă propune înfiinţarea unei agenţii naţionale pentru vârstnici, o instituţie publică de sine stătătoare, care să fie singura care tratează această problematică.

Organizaţia mai propune ca 1 octombrie, când se marchează Ziua Internaţională a Vârstnicilor, să fie declarată zi liberă.

‘Susţinem iniţiativa ca ziua de 1 octombrie, cunoscută ca zi internaţională a persoanelor vârstnice, să fie decretată zi liberă naţională. Nu propunem să stăm cu toţii acasă, deşi nu ar fi neapărat rău, dar, aşa cum stăm cu copiii de 1 iunie, cum ne sărbătorim mamele pe 8 martie, poate am putea să ne sărbătorim şi bunicii şi părinţii ajunşi în partea a doua a vieţii’, a explicat Dobre.

Institutul Român pentru Îmbătrânirea Activă este o organizaţie neguvernamentală înfiinţată în anul 2020.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks