O comisie a Parlamentului European responsabilă pentru mediu a propus ca statele membre să-și piardă competența în gestionarea pădurilor. Comisia parlamentului UE propune o modificare a tratatului care ar transfera aceste competențe din domeniul statelor membre pentru a fi partajate cu Bruxelles-ul. Orice astfel de modificare a tratatului ar trebui să fie ratificată de toate statele membre și aprobată de Consiliul European, conform Remix News, scrie r3media.ro.
Într-un interviu acordat portalului wPolityce.pl, Elżbieta Rafalska, fost ministru al Muncii și în prezent europarlamentar conservator, a spus că pădurile sunt o parte cheie atât a patrimoniului, cât și a economiei Poloniei și nu ar trebui să fie controlate de Bruxelles.
Ea a spus că e de părere că propunerea venită de la Bruxelles este încă un exemplu al instituțiilor UE care încearcă să-și mărească puterile în detrimentul statelor membre și contravine tratatelor UE actuale.
Rafalska a precizat că modelul polonez de administrare a pădurilor de către o companie de stat s-a dovedit a fi de succes și a ajutat la menținerea controlului asupra unei resurse cheie pentru public. Această constatare este confirmată de un sondaj privind schimbările sociale pentru wPolityce.pl, care arată că 77% doresc ca pădurile să rămână în mâinile publice în loc să fie predate UE.
Este a doua oară când publicul polonez reacționează nervos la propunerile de schimbare a status quo-ului în ceea ce privește politica de pădure și împădurire a țării.
Prima dată când polonezii și-au exprimat opoziția față de o schimbare a politicii forestiere a țării a fost atunci când liberalii au luat în considerare privatizarea terenurilor împădurite.
Partidul Lege și Justiție (PiS) au apărat modelul de proprietate publică de gestionare a pădurilor, argumentând că gradul ridicat de împădurire al Poloniei ajută la absorbția emisiilor de CO2. Cu toate acestea, unii ecologiști i-au atacat pe conservatori din cauza tăierilor excesive în pădurile protejate.
Elżbieta Rafalska a indicat că Parlamentul European reprezintă avangarda federalismului european și a afirmat că această tendință de a depăși tratatele UE trebuie întâmpinată cu rezistență și că orice astfel de propuneri amenință unitatea Europei, de care este atât de mare nevoie în timpul crizei din Ucraina.
Europarlamentarul conservator spune că ar fi îngrijorată dacă UE, care este dominată de lobby-uri ecologiste, ar prelua controlul asupra mai multor puteri. Ea a acuzat UE că transformă schimbările climatice și ecologismul într-o nouă ideologie religioasă în care agenda verde eclipsează bunul simț.
Articolul Conservatorii de la Varșovia critică încercările UE de a pune mâna pe pădurile Poloniei apare prima dată în Ecopolitic.