Consilierii municipali USR PLUS cer Ministerului Transporturilor şi Consiliului Judeţean Ilfov detalii despre proiectul Orbital Bucureşti, care prevede zece noi drumuri radiale, menite să conecteze Bucureştiul de centura actuală şi, mai departe, de inelul de autostradă A0.
Un proiect de hotărâre privind ‘Orbital Bucureşti’ figurase pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului General al Capitalei, dar primarul general, Nicuşor Dan, a solicitat retragerea acestuia, anunţând că proiectul va fi supus dezbaterii în următoarea şedinţă a CGMB. Reprezentanţii PNL insistaseră ca proiectul să rămână pe ordinea de zi, dar consilierii USR PLUS au precizat că doresc lămuriri suplimentare în legătură cu acesta.
‘Trebuie să discutăm despre Orbital Bucureşti. Astăzi am depus la Ministerul Transporturilor şi CJ Ilfov, din partea grupului de consilieri USR PLUS, solicitări pentru detalierea proiectului Orbital Bucureşti. O astfel de solicitare a fost depusă şi la Primăria Municipiului Bucureşti luni. Practic, aşa cum am precizat şi în şedinţa Consiliului General de joi, 30 septembrie, vrem mai multe informaţii despre cele 10 noi drumuri radiale care sunt gândite să conecteze Bucureştiul de centura actuală şi mai departe de inelul de autostradă A0. Un proiect de asemenea importanţă trebuie analizat şi dezbătut temeinic chiar din fazele incipiente’, a scris consilierul municipal USR PLUS Andrei Rigu pe Facebook.
La rândul său, consilierul general Nicorel Nicorescu (USR PLUS) a precizat că a fost solicitată organizarea unei şedinţe comune cu toate entităţile respective pentru a primi notele de fundamentare ale traseelor alese.
‘Ne dorim ca această întâlnire/dezbatere să fie prezentată publicului larg’, a menţionat acesta.
Proiectul de hotărâre prevede încheierea unui protocol de colaborare între Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Consiliul Judeţean Ilfov şi Municipiul Bucureşti în vederea realizării şi implementării drumurilor radiale. În acest sens, urmează să fie actualizat şi completat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov, pentru realizarea şi implementarea Proiectului Integrat Orbital Bucureşti şi Drumurile radiale conexe.
‘Drumurile radiale înglobate într-un singur proiect denumit Orbital Bucureşti au fost trasate respectând obiectivele proiectului, astfel încât acestea leagă marile bulevarde radiale ale municipiului Bucureşti şi DNCB cu A0, dar şi conexiuni între localităţi din aria metropolitană la A0, intersectând un număr total de 30 de UAT-uri. Astfel, s-au propus noduri şi descărcări rutiere în număr de 30 pentru conectarea acestor drumuri radiale. Structura drumurilor radiale va fi la profil 2+2. De asemenea, pe lângă aceste drumuri radiale se propun şi două noduri rutiere ce fac parte din proiectul Orbital Bucureşti’, prevede documentul.
Se menţionează că drumurile radiale propuse ar urma să includă benzi dedicate transportului public de pasageri sau spaţiu dedicat implementării unor soluţii de transport de mare capacitate, prietenoase cu mediul (de tipul tramvaielor articulate). Studiile de fezabilitate vor cuprinde şi informaţii legate de amplasarea unor staţii de reîncărcare cu combustibili alternativi. Drumurile radiale, în număr de zece, vor însuma o lungime totală de peste 96 km.
Costul proiectelor este de 590,85 milioane euro fără TVA şi 703,12 milioane euro cu TVA. Costul pe kilometru este de aproximativ 7,32 milioane euro cu TVA. Sursa de finanţare a proiectului Orbital Bucureşti va fi din POIM, POT şi bugetul de stat.