Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ va asigura, printr-un proiect cu finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), 23 de microbuze şcolare electrice care vor fi repartizate în tot atâtea comune, a declarat, vineri, preşedintele instituţiei, Ion Asaftei.
‘Prevenirea abandonului şcolar şi facilitarea accesului la educaţie pentru copiii şi tinerii din judeţul Neamţ a fost dintotdeauna o prioritate pentru Consiliul Judeţean Neamţ. (…) Pentru a asigura accesul în unităţile de învăţământ pentru elevii judeţului este necesară dotarea primăriilor, implicit a structurilor de învăţământ, cu mijloace de transport adecvate nevoilor acestora. Şcolile din judeţ deţin microbuze cu combustibil clasic, cu o vechime de peste 7 ani şi care acoperă doar parţial nevoia de mobilitate a elevilor’, a declarat preşedintele CJ Neamţ.
Cele 23 microbuze şcolare vor fi repartizate, prin hotărârea CJ Neamţ, în comunele Bârgăuani, Hangu, Pângăraţi, Petricani, Pipirig, Girov, Cândeşti, Crăcăoani, Gârcina, Mărgineni, Oniceni, Răuceşti, Urecheni, Păstrăveni, Poienari, Războieni, Stăniţa, Tămăşeni, Văleni, Borca, Săbăoani, Ion Creangă şi Ţibucani.
În perioada următoare, CJ Neamţ va achiziţiona 26 de microbuze electrice, destinate transportului public de călători.
‘Şi la nivel de transport public de călători acordăm atenţie confortului pasagerilor şi protecţiei mediului. Astfel, la nivelul municipiului Piatra-Neamţ, printr-un prim proiect am adus 21 de autobuze electrice care deja sunt în trafic şi deservesc călătorii. În lunile următoare vor mai veni 20 şi planul nostru este să derulăm alte două investiţii, cu finanţare prin PNRR, pentru încă 18 autobuze electrice care vor circula în municipiul reşedinţă de judeţ’, a adăugat Ion Asaftei.
Proiectul de achiziţie a microbuzelor electrice pentru transport public de călători are o finanţare de aproximativ 25 de milioane de lei, iar finanţarea ar urma să fie asigurată din fonduri europene.