AcasăStiri generaleConsiliul Local Sector 1 a respins indexarea tarifelor Romprest cu 31%; viceprimarul...

Consiliul Local Sector 1 a respins indexarea tarifelor Romprest cu 31%; viceprimarul spune că ajustarea e cerută de ANRSC

Consiliul Local al Sectorului 1 a respins luni un proiect care prevede indexarea tarifelor Romprest cu 31%.

Proiectul a întrunit doar 7 voturi ‘pentru’, 2 abţineri şi 14 opţiuni împotrivă, fiind susţinut de către consilierii USR şi criticat de către reprezentanţii PSD şi PNL.

Viceprimarul Oliver Păiuşi (USR) a explicat că proiectul pentru ajustarea tarifelor vine în urma unei adrese ANRSC şi că indexarea este necesară ca urmare a faptului că a crescut preţul combustibilului şi salariile.

‘Înainte de toate, vorbim de o companie care un contract de delegare din 2008. Iar ultimele tarife, aprobate în această şedinţă, au fost validate de către Consiliul Local în 2019. Din 2019 până în 2023 nu s-a mai umblat la aceste tarife. Avem nişte indicatori în momentul de faţă, validaţi de către Institutul Naţional de Statistică, care ne arată negru pe alb că anumite elemente din economie: combustibil, salarii şi aşa mai departe au crescut cu procentele respective. Printr-o adresă, ANRSC obligă primăria să ajusteze aceste tarife. (…) Această companie îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul Sectorului 1, în baza unui contract de delegare, cu tarife care sunt la nivelul anului 2019. Noi nu dorim să băgăm firme în faliment’, a spus el.

Daniela Popa (PSD) a declarat că social democraţii au solicitat un punct de vedere de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), iar din documentul respectiv a reieşit că proiectul de hotărâre conţine ‘tarife nereglementate de lege’. Astfel, pentru fiecare fracţie de deşeuri colectată separat, consiliul local ar trebui să aprobe un singur tarif, nu doar două tarife (mai exact unul pentru colectare şi unul pentru transport). De asemenea, ANRSC semnalează că în proiect lipseşte tariful distinct pentru gestionarea deşeurilor de hârtie, metal, plastic şi sticlă, precum şi pentru deşeuri reziduale.

‘Astăzi a fost foarte clar pentru toată lumea că Armand s-a luptat cu proprii locuitori. A dus o luptă crâncenă. Şi de asta am şi avut mizeria pe străzi, pentru că s-a luptat pur şi simplu cu noi, locuitorii Sectorului 1. Iar astăzi USR şi PMP s-au predat ‘mafiei’. Este o declaraţie politică’, a mai precizat ea.

Gheorghe Dinu (PNL) i-a reproşat primarului Armand că a propus un proiect ‘nelegal’, prin care ‘dorea să ofere operatorului de salubritate 34 de milioane de lei an de an’. Potrivit acestuia, Clotilde Armand ‘a îngropat securea războiului cu compania de salubritate’.

‘Aş vrea să atrag atenţia asupra schimbării de atitudine a primarului Armand. Doamna Armand a început comunicarea, ca primar, cu o luptă incredibilă împotriva ‘mafiei salubrităţii’. Şi se pare că, între timp, mafia nu mai e chiar mafie şi doamna Armand nu mai călăreşte pe un cal alb, ci a devenit, să zicem, un cărăuş al unui sac de gunoi, în care sunt toate promisiunile deşarte pe care ni le-a aruncat în campanie. De trei luni asistăm la o încercare a primarului Armand de a mutila bugetul Sectorului 1′, a spus el.

Conform proiectului, se aprobă indexarea legală a tarifelor de salubrizare aferente Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativă a Sectorului 1, dintre CL Sector 1 şi Compania Romprest Service SA, prin aplicarea coeficientului de indexare cu evoluţia indicelui preţului de consum total asupra cheltuielilor de exploatare din cadrul structuriii tarifare, calculat pentru perioada mai 2019-februarie 2023, care determină o majorare a acestor cheltuieli cu 31,22%.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks