AcasăStiri generaleConsiliul Local Sector 6 a adoptat un proiect privind înfiinţarea unei societăţi...

Consiliul Local Sector 6 a adoptat un proiect privind înfiinţarea unei societăţi de salubrizare

Consiliul Local Sector 6 a adoptat, în şedinţa de joi, un proiect prin care solicită Consiliului General al Capitalei împuternicire în vederea înfiinţării unei societăţi cu răspundere limitată cu capital integral public în scopul prestării serviciului public de salubrizare, primarul Ciprian Ciucu estimând economii de circa 80 de milioane de lei în patru ani.

Potrivit expunerii de motive, înfiinţarea acestei societăţi va avea ca rezultat îmbunătăţirea salubrizării Sectorului 6 prin controlul direct al autorităţii locale, eliminarea obiectivului de maximizare a profitului specific operatorilor privaţi, co-interesarea pentru rezolvarea cauzei problemelor în domeniu, ‘lucru imposibil în cazul operatorului privat care doreşte existenţa problemei pentru a încasa contravaloarea prestaţiei’.

De asemenea, se estimează o reducere a cheltuielilor de salubrizare prin mecanizarea operaţiunilor; eficientizarea resursei umane şi reducerea/anularea pierderilor materiale; anularea marjei de profit specifică operatorului privat; costuri minime pentru prestaţiile suplimentare programelor stabilite în contract; reducerea cheltuielilor Primăriei cu monitorizarea şi controlul.

Activitatea de salubrizare stradală în Sectorul 6 este asigurată de SC Urban SA, în baza unui contract de servicii din 1999 încheiat cu Primăria Capitalei şi a actelor adiţionale aferente încheiate în perioada 2000 – 2001 cu municipalitatea şi în perioada 2002 – 2021 cu Primăria Sectorului 6.

Hotărârea adoptată prevede încetarea contractului la data atribuirii unui nou operator a delegării gestiunii pentru serviciul de salubrizare.

Consilierii locali au mai adoptat un proiect de hotărâre care vizează construirea unei staţii de sortare a deşeurilor pe Bulevardul Timişoara nr. 108 B, solicitându-se CGMB trecerea terenului în administrarea CL Sector 6.

Primarul Ciprian Ciucu a estimat că în aproximativ patru ani vor fi făcute economii de circa 80 de milioane de lei prin înfiinţarea societăţii care va avea patru obiecte de activitate: salubritate stradală, deszăpezire, ridicarea deşeurilor de la ADP şi operarea staţiei de sortare a deşeurilor.

El a precizat că staţia de sortare va fi o hală închisă. ‘Tehnologia de astăzi permite ca toate eventualele elemente care pot fi neplăcute să fie foarte bine controlate. Nu va fi niciun fel de problemă pe zona de locuire’, a spus Ciucu.

Potrivit primarului, staţia de sortare va recicla şi va reintroduce în circuitul economic materiale provenite din deşeuri, care vor fi valorizate. De asemenea, se va devia o bună parte dintre deşeuri de la groapă, scăzând costurile şi impactul asupra mediului.

‘Colegii de la Fonduri Externe lucrează deja la aplicaţie pentru a putea depune pe POIM acest obiectiv să fie finanţat. Obiectivul oricum nu este foarte mare şi chiar dacă nu vom primi finanţare de pe POIM (…) este realizabil şi cu resurse proprii’, a explicat Ciprian Ciucu.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks