Consiliul Naţional al Elevilor a solicitat, vineri, într-o scrisoare deschisă, premierului Nicolae Ciucă urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, ‘un act educaţional de calitate’, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs.
‘Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs. De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua. Finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluţiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie. Aşadar, vă rugăm să luaţi în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demaraţi consultări constante cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectaţi pe viitor’, au scris reprezentanţii consiliului în scrisoarea deschisă.
Potrivit sursei citate, fără o motivaţie financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să îşi desfăşoare în mod optim activitatea la clasă.
Reprezentanţii consiliului afirmă că examenele naţionale se apropie iar elevii din anii terminali nu au avut parte de o pregătire adecvată alături de profesorii de la clasă în ultimele lor zile de şcoală.
‘În acest moment, asigurarea derulării procesului instructiv-educativ în fiecare unitate de învăţământ preuniversitar din România se află în mâinile conducerii respectivei şcoli. Orar provizoriu, cursuri desfăşurate în format hibrid sau online, intervale mari de timp între cursurile susţinute sau şcoli în care nu se desfăşoară deloc ore de curs – aşa arată la momentul actual sectorul de educaţie din România. Tocmai din acest motiv, susţinem profesorii şi ne dorim ca demersul lor să se finalizeze prin concretizarea revendicărilor acestora. Trebuie să vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte în situaţia în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate’, susţine CNE.