Aproximativ 180 tone de deşeuri constând în haine second-hand au fost descoperite în urma a două percheziţii efectuate la o firmă prahoveană şi la domiciliul administratorului acesteia, acţiune coordonată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.
Garda de Coastă a informat, vineri, printr-un comunicat de presă, că în urma punerii în aplicare a unor mandate de percheziţie într-un caz de import ilegal de deşeuri, poliţiştii de frontieră, în cooperare cu comisarii Gărzii Naţionale de Mediu şi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au descoperit un depozit în care se aflau aproximativ 180 tone de deşeuri constând în haine second-hand.
‘În continuarea cercetărilor privind descoperirea din data de 09.02.2022 a unui tir cu haine second-hand catalogate ca fiind deşeuri, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu (…), au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliară pe raza judeţului Prahova, la sediul unei societăţi comerciale şi la domiciliul administratorului societăţii. În urma acestei activităţi, echipa care a efectuat percheziţiile a descoperit într-un depozit aproximativ 290 tone haine second-hand, încălţăminte şi produse de marochinărie, dintre care, aproximativ 180 de tone, erau murdare şi rupte, nefiind supuse procesului de curăţare, dezinfecţie şi dezinsecţie. De asemenea, bunurile erau depozitate în condiţii neconforme’, reiese din comunicat.
Conform sursei citate, reprezentanţii Gărzii de Mediu şi ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului au stabilit că acestea sunt în fapt deşeuri inutilizabile şi nu pot fi comercializate pe teritoriul României, întrucât nu sunt respectate condiţiile legale de spălare, dezinfecţie, dezinsecţie şi depozitare.
În februarie anul trecut, la Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Vama Veche, judeţul Constanţa, poliţiştii de frontieră au efectuat, împreună cu comisari de Mediu şi ai Protecţiei Consumatorilor, controlul unui autocamion cu remorcă, înmatriculat în ţara noastră, constatându-se că erau transportate haine second-hand pentru o societate din România.
În mijlocul de transport se aflau peste 15 tone de haine second-hand aflate într-o stare avansată de degradare, acestea fiind catalogate de lucrătorii Gărzii de Mediu Constanţa drept deşeuri periculoase, nefiind permisă intrarea acestora pe teritoriul României.