AcasăStiri generaleConstanţa: Asociaţiile elevilor solicită să fie recunoscute în prevederile legale privind învăţământul...

Constanţa: Asociaţiile elevilor solicită să fie recunoscute în prevederile legale privind învăţământul preuniversitar

Asociaţiile elevilor din mai multe judeţe trag un semnal de alarmă privind ‘tentativa’ Ministerului Educaţiei de ‘excludere’ a organizaţiilor care îi reprezintă, din prevederile legale despre învăţământul preuniversitar, printr-o scrisoare deschisă transmisă vineri.

Semnatarii scrisorii solicită ‘recunoaşterea asociaţiilor legal înfiinţate ce au în statut menţionat drept scop principal reprezentarea drepturilor şi intereselor elevilor ca fiind organizaţii de reprezentare ale elevilor, prin adăugarea acestora în cuprinsul articolului 104 din Secţiunea 3 – Reprezentarea elevilor, precum şi în toate celelalte, mai exact menţinerea acestui statut câştigat în urma a numeroase demersuri realizate în detrimentul beneficiarilor primari ai educaţiei’.

Potrivit scrisorii deschise transmise de Asociaţia Elevilor din Constanţa, organizaţiile semnatare ale acesteia menţionează că în ciuda poziţiilor care pot fi contradictorii măsurilor pe care Ministerul Educaţiei le propune, neconcordanţa în opinii dintre autorităţi şi societatea civilă ‘nu ar trebui să se traducă în cenzurarea’ celei din urmă.

‘În contextul publicării oficiale de către Ministerul Educaţiei a proiectului de lege ce priveşte învăţământul preuniversitar, Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov, Asociaţia Vâlceană a Elevilor, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Timiş, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Organizaţia Salvaţi Copiii şi Proiectul Cetăţeni Activi pentru

Servicii Publice de Calitate la Nivel Local trag un puternic semnal de alarmă referitor la tentativa de excludere a societăţii civile. Eliminarea asociaţiilor independente de reprezentare a elevilor din prevederile legale reprezintă un motiv de îngrijorare legat de poziţia Ministerului Educaţiei raportată la organizaţiile neguvernamentale’, reiese din scrisoare.

Conform acesteia, mişcarea de reprezentare independentă a elevilor a început în 2013, în momentul în care a fost înfiinţată Asociaţia Elevilor din Constanţa, ulterior fiind înfiinţate în ţară şi alte astfel de organizaţii. Asociaţiile de elevi au obţinut respectarea prevederilor legale şi noi măsuri de sprijin pentru elevi, victorii importante printre care: obţinerea dreptului de vot pentru elevul reprezentant din consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, adoptarea Statutului Elevului, acordarea burselor elevilor şi asigurarea respectării criteriilor impuse de lege, obţinerea transportului gratuit la nivel local pentru elevi, obţinerea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, obţinerea unei decizii favorabile elevilor din partea Curţii Constituţionale cu privire la Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2021 privind transportul elevilor, câştigarea în instanţă a unui număr semnificativ de dosare ce aveau drept obiectiv drepturi fundamentale pentru un acces echitabil la educaţie.

‘În acest mod a fost formată o generaţie de tineri care participă activ la deciziile din domeniul educaţiei, organizează proiecte despre elevi şi luptă pentru respectarea drepturilor acestora, promovând principii de bază ale unei societăţii democratice. (…) În momente în care drepturile şi libertăţile fundamentale sunt perturbate de evenimentele curente, luarea unor măsuri ce nu încurajează implicarea civică a elevilor, ba chiar cenzurarea acestora, în deciziile care îi vizează în mod direct, reprezintă o hotărâre care nu se raliază la valorile democratice’, se mai spune în scrisoarea deschisă.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks