AcasăStiri generaleConstanţa: Comunicări ştiinţifice şi dezbateri, la conferinţa internaţională a Forumului Securităţii Maritime

Constanţa: Comunicări ştiinţifice şi dezbateri, la conferinţa internaţională a Forumului Securităţii Maritime

Forumul Securităţii Maritime, în colaborare cu Statul Major al Forţelor Navale, organizează în 26 şi 27 octombrie conferinţa internaţională anuală cu tema ‘Rezilienţa maritimă şi securitatea Mării Negre: Abordări în era ameninţărilor hibride’.

Specialişti în problematica securităţii maritime susţin în cadrul conferinţei lucrări şi comunicări ştiinţifice, fiind dezbătute totodată diferite subiecte referitoare la tema forumului.

Conform Statului Major al Forţelor Navale, ediţia din acest an a conferinţei doreşte să sublinieze faptul că cele mai bune soluţii la provocările de securitate pot fi identificate numai printr-un dialog axat pe problemele specifice domeniului maritim, reunind toate structurile din sectorul public şi privat, din organizaţii naţionale şi internaţionale, precum şi din mediul academic şi ONG-uri.

Printre comunicările ştiinţifice abordate în cadrul conferinţei este şi cea intitulată ‘Instrumente de realizare a unui domeniu maritim rezilient’, în care se subliniază că ‘într-o lume în care tensiunile şi impunerea intereselor prin forţă în detrimentul diplomaţiei se reliefează din ce în ce mai pregnant atât la nivel regional, cât şi la nivel global, se impun a fi luate o serie de decizii pentru asigurarea de timpuriu a cadrului şi măsurilor necesare consolidării unor capacităţi şi capabilităţi esenţiale’.

‘Evoluţiile şi impactul războiului de la graniţa României, graniţa de est cea mai înaintată UE şi NATO, nu numai că au afectat considerabil echilibrul şi aşa destul de fragil care exista la nivel regional, dar au produs şi reverberaţii repetitive, care, pe de o parte, ameninţă stabilitatea, parcursul evolutiv şi securitatea internă, iar, pe de altă parte, au avut un impact fără precedent în ultima jumătate de secol, cu precădere asupra Domeniului Maritim. Din acest motiv, va fi întotdeauna o provocare identificarea şi generarea unor instrumente care să asigure realizarea unui Domeniu Maritim adaptat să răspundă la provocările actuale, capabil, totodată, să absoarbă şocurile impredictibile la care este supus şi să atenueze, într-un timp cât mai scurt, magnitudinea undelor rezonante generate de acestea’, susţin realizatorii comunicării ştiinţifice.

O altă comunicare, ‘Asigurarea sprijinului logistic pentru dezvoltarea capabilităţilor Forţelor Navale Române în noul context de securitate din regiunea Mării Negre’, abordează o temă actuală, importantă şi de mare complexitate.

‘Importanţa demersului ştiinţific întreprins este dată de modificările survenite în cadrul mediului de securitate după anexarea Peninsulei Crimeea în anul 2014 şi invadarea Ucrainei de către Federaţia Rusă în anul 2022 şi implicit necesitatea dezvoltării rezilienţei maritime în era ameninţărilor hibride. Complexitatea derivă din amploarea pe care o poate avea studiul asupra identificării unor posibile noi abordări a sprijinului logistic necesar dezvoltării capabilităţilor Forţelor Navale Române în contextul evolutiv caracterizat de impredictibilitate a mediului de securitate regional’, reiese din lucrare.

Alte comunicări ştiinţifice prezentate în cadrul conferinţei se referă la subiecte precum combaterea fenomenului migraţiei pe Marea Neagră, la implicaţii ale posibilei integrări a Ucrainei în NATO, privind realizarea unui domeniu maritim integrat şi rezilient; la flotila specială de drone navale.

Citește și:

Activează Notificările OK No thanks