Firma care construieşte un complex rezidenţial de locuinţe pe plaja de la Corbu, în zona ariei protejate a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a fost amendată cu 50.000 de lei şi i s-a impus să sisteze activitatea de construcţie, să desfiinţeze lucrările şi să aducă terenul la starea iniţială, a informat, vineri, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Constanţa.
Sancţiunile au fost aplicate după ce o echipă de control a constatat diverse neconformităţi cu privire la realizarea construcţiei.
‘Urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii referitoare la construcţia unui complex rezidenţial de locuinţe, pe plaja Corbu, în zona ariei protejate a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, poliţişti din cadrul Serviciului de Ordine Publică s-au sesizat din oficiu şi au demarat verificări, fiind constatate următoarele: La data de 10 februarie a.c., reprezentanţi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii au dispus oprirea lucrărilor, în urma constatării unor neconformităţi. La data de 26 februarie a.c., întrucât executantul construcţiei nu a oprit lucrările, poliţişti (…) s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de continuarea executării lucrărilor (…). În cursul zilei de ieri, 10 martie a.c., poliţişti (…), împreună cu reprezentanţi ai Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Constanţa şi Comisariatul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au efectuat un control în zona menţionată, fiind constatat faptul că, în faza de execuţie a celor 24 de corpuri de locuinţe, nu au fost respectate prevederile acordului de mediu’, se arată într-un comunicat de presă transmis de IPJ.
Conform sursei citate, societatea comercială (beneficiarul investiţiei) a fost sancţionată contravenţional cu 50.000 de lei, faţă de aceasta fiind dispusă şi măsura complementară de sistare a activităţii de construire a imobilelor, desfiinţarea lucrărilor şi aducerea terenurilor la stare iniţială.
Referitor la complexul aflat în construcţie pe plaja de la Corbu, USR Constanţa a informat că, printr-un răspuns la o interpelare adresată de parlamentari ai formaţiunii politice, Prefectura Constanţa a anunţat că a cerut în justiţie anularea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire emise de primarul Comunei Corbu, precum şi suspendarea şi oprirea executării lucrărilor până la soluţionarea pe fond a cauzei.
‘Pe 17 februarie 2022, mai mulţi deputaţi şi senatori USR au adresat o petiţie Prefectului de Constanta, cerându-i să atace în justiţie actele care stau la baza emiterii autorizaţiilor de construcţie pentru pseudo-satul pescăresc de pe Plaja Corbu, unde se construiesc 18 imobile din beton. După câteva zile, pe 24 februarie, pe rolul Tribunalului Constanţa a fost înregistrat dosarul cu numărul 1240/118/2022 cu această cauză’, a menţionat USR Constanţa, pe pagina de Facebook.
USR Constanţa a adus mai multe argumente în privinţa solicitării înaintate Prefecturii Constanţa. ‘Este interzisă înstrăinarea plajelor, care fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, către un particular (…); Este interzisă amplasarea oricăror construcţii pe terenuri acoperite de dune, aşa cum este cazul în situaţia de faţă (…); A fost intabulat în mod nelegal terenul pe care se ridică betoanele de către administraţia publică locală în august 2005, fiind parte integrantă a Plajei Corbu, care este o zonă protejată Natura 2000, fiind parte a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării; În mod abuziv, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), aflată în subordinea Ministerului Mediului, a avizat favorabil acest proiect imobiliar (…), cu încălcarea prevederilor legale menţionate şi ignorarea completă a modului în care această construcţie va afecta ecosistemul natural’, se menţionează în informarea USR Constanţa AGERPRES / (AS – autor: Nona Jalbă; editor: Marius Frăţilă)